02.09.2022 — 15:21

2 вересня – День нотаріату України

Сьогодні з нагоди професійного свята – Дня нотаріату України, перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін привітав представників приватного та державного нотаріату Хмельниччини. Нотаріуси відіграють важливу роль у громадському житті, у підприємництві, у суспільних процесах загалом, адже саме завдяки їх праці реалізовуються права і законні інтереси громадян, організацій та установ.

Як зазначив посадовець, серед усієї палітри юридичних професій, нотаріат займає особливе місце, адже він максимально наближений до людей.

“Хочу подякувати усім представникам цієї професії за високий професіоналізм та сумлінну працю, яку вам довелось продемонструвати в значно більшій мірі з початком воєнних дій на території нашої держави, – наголосив Сергій Тюрін. – Протягом воєнного періоду ви увесь час взаємодієте з внутрішньо переміщеними особами, допомагаєте військовим як фінансово, так і в якості волонтерів, надаєте юридичну підтримку, в тому числі безкоштовну, для тих хто цього дуже потребує. Також, варто зазначити, що нотаріат потужно забезпечує бюджет держави на усіх рівнях завдяки сплаті податків та внесків до Пенсійного фонду.”

Окрім цього, посадовець додав, що сьогодні в Україні реалізовується масштабна реформа нотаріату, і висловив сподівання, що у ході успішного подолання воєнного періоду, вдасться реформувати основні напрямки нотаріальної діяльності. Зокрема, здійснити цифровізацію нотаріальних послуг та сервісів, об’єднати в єдиний нотаріальний статус державних та приватних нотаріусів, розширити спектр нотаріальних дій та інше.

Від самого утворення вільної та незалежної України, нотаріат розвивався і формувався з іншими інституціями. Сьогодні він є важливою професійною ефективною галуззю, яка має свої традиції, свій кодекс і взаємну солідарність. Відтак, з нагоди Дня нотаріату Сергій Тюрін вручив кращим представникам цієї професії відзнаки обласної адміністрації за сумлінну працю, високий професіоналізм, взірцеве виконання службових обов’язків.