09.09.2022 — 10:36

На Хмельниччині з робочим візитом перебуває делегація Донецької ОВА

Обговорити співпрацю між Донеччиною та Хмельниччиною у соціальній, культурній та освітній сферах в умовах військової агресії – така головна мета візиту заступниці голови Донецької ОДА Юлії Костюніної, яка 8 вересня прибула в нашу область разом з керівниками профільних структурних підрозділів ОВА. Привітали колег з Донеччини заступники голови ОВА Володимир Юр’єв та Володимир Білик.

Під час спілкування посадовці обговорили найбільш гострі питання та виклики, пов’язані з війною, з якими щоденно доводиться мати справу органам влади. Пані Юлія розповіла про те, як працює Донецька ОВА та її структурні підрозділи в умовах, коли понад половина області є тимчасово окупованою, а решта перебуває під постійними обстрілами та потерпає від руйнувань. Також посадовиця окреслила основні проблемні питання, що виникають у зв’язку з необхідністю евакуації мешканців області та ознайомила із досвідом співпраці задля їх вирішення з іншими регіонами України.

В свою чергу, Володимир Юр’єв розповів про те, яким чином в нашій області облаштовують вимушених переселенців та забезпечують їх потреби, а також про те, як область готується до прийому нової хвилі ВПО напередодні холодів. Як зауважив посадовець, завдяки налагодженню системної роботи з громадами, є чітке розуміння про те, яку кількість людей та за яких умов можна розмістити у кожній з них.

“Ми проаналізували, які заклади для цього можна буде використати, та розділили їх на групи: приміщення, куди можна одразу заселити людей та надати їм як мінімум спальне місце, умови для гігієни та приготування їжі; приміщення, що готові до прийому, але потребують доукомплектування ліжками та речами першої необхідності, та приміщення, які потребують певного ремонту, – пояснив Володимир Васильович. – Це дозволило розрахувати наші можливості, прихистити людей у придатних для проживаннях будівлях та одночасно працювати над створенням умов у решті, зокрема залучаючи через наш партнерський майданчик кошти міжнародних донорів”.

Посадовець додав, що ця робота в області триває, і наразі Хмельниччина має близько 17 тисяч ліжкомісць для тих вимушених переселенців, які можуть прибути найближчим часом. Також він зауважив, що в області готуються прийняти і людей, які потребують особливої турботи – підопічних інтернатів та пансіонатів, в тому числі і маломобільних та осіб з інвалідністю.

Окремо учасники зустрічі обговорили питання релокації закладів освіти та основні проблеми, що пов’язані із організацією в них навчального процесу. За словами представників Донецької ОВА, основне завдання – це максимально зберегти колективи цих закладів та допомогти їх учням та студентам продовжити навчання в Україні.

Користуючись нагодою, Юлія Костюніна подякувала за допомогу та підтримку, яку Хмельниччина надає Донецькій області: “Хмельниччина гостинно відчинила двері та прийняла наших людей, наші заклади, зокрема освітянські. Сьогодні завдяки цьому студенти Маріупольського будівельного та Бахмутського музичного коледжів змогли розпочати навчання у змішаному режимі. Це дуже важливо, бо в Донецькій області такої можливості немає, а багато спеціальностей потребують обов’язкових практичних офлайн занять”.

Посадовиця зауважила, що Хмельниччина прихистила не лише молодь, а й педагогів та викладачів з їх родинами, допомогла з розселенням та працевлаштуванням. Також вона зауважила, що навчальні заклади області мають дуже гарну матеріальну базу, а тому студенти у майбутньому будуть затребуваними на ринку праці і стануть справжніми фахівцями.

“Це чудовий приклад синергії, адже релоковані сюди заклади дали роботу для місцевих фахівців, які уже допомагають навчати нашу молодь. Маємо також і місцевих студентів, які цьогоріч вступили до наших закладів. Це ще один поштовх, щоб ламати усталені стереотипи, і продемонструвати, що наша нація сьогодні згуртована як ніколи. Ми пройшли самоідентифікацію і  чітко розуміємо, що ми – українці, що Україна – це наша Батьківщина, і ми готові захищати її до останнього подиху,” – наголосила заступниця голови Донецької ОДА.

Не оминули увагою під час зустрічі також ще одне проблемне питання – фінансування. В умовах війни місцеві бюджети мають дуже обмежений ресурс, а тому питання організації харчування для ВПО, сплати за комунальні послуги, забезпечення виплати заробітної плати, стипендій та покриття витрат на утримання релокованих закладів освіти, а також на навчання студентів з інших областей в рамках програми академічної мобільності, потребують системного вирішення на державному рівні. Посадовці дійшли спільної думки, що варто розробити єдину концепцію дій та виходити з нею до відповідних міністерств.

Підсумовуючи розмову, Володимир Юр’єв зазначив: “Зараз ми можемо впевнено сказати одне: у нас немає проблем ваших і наших. Є спільні завдання, які ми маємо вирішити, щоб максимально допомогти усім людям, які постраждали від війни. І тому, незважаючи на всі біди та руйнування, яких зазнала наша країна, я вважаю, що найголовніше на сьогодні ми уже отримали – єдину націю. Із цим ми розумінням подолаємо всі перешкоди і пройдемо через усі випробування!”

На завершення посадовці обмінялися пам’ятними подарунками. Також гості з Донеччини вручили подяки від начальника Донецької ОВА.

У продовження візиту представники Донеччини відвідали декілька своїх закладів, які знайшли прихисток у хмельницьких колег. Зокрема вони відвідали виставку Донецького обласного художнього музею “Схід: рівень свободи”, де експонуються картини донецьких майстрів пензля. Наразі донецькі музейники разом із врятованими від окупантів фондами розташувалися у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Далі делегація відвідала Хмельницький політехнічний фаховий коледж НУ “Львівська політехніка”, де розпочав роботу Маріупольский будівельний фаховий коледж. Тут гості мали можливість зустрітися та поспілкуватися зі студентами, які переїхали на Хмельниччину та навчаються очно, і тими, що долучаються до навчання онлайн. Також вони оглянули навчальні аудиторії та гуртожиток закладу. Символічно, що зв’язки між цими навчальними закладами започатковані були ще декілька років тому. Два роки тому  між ними відбувся телеміст «Студентство єднає Україну», до участі в якому долучився Президент України Володимир Зеленський, котрий того дня перебував на Хмельниччині з робочим візитом.

Зауважимо, що окрім релокованих закладів освіти в цілому, наша область підтримує також студентів, чиї заклади працюють онлайн в інших регіонах. Тому в межах візиту донецькі посадовці поспілкувалися із студентами одного з них – Горлівського інституту іноземних мов. Наразі понад тридцять його студентів проживають у гуртожитку Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії та мають можливість долучатися до своїх занять на її базі.

На завершення першого дня робочої поїздки донеччани завітали до новоствореного хабу для підтримки переміщених осіб Донеччини у м.Хмельницький, де поспілкувалися з його організаторами та волонтерами і ознайомилися з умовами, які створені для допомоги переселенцям.

Сьогодні делегація продовжує роботу на Кам’янеччині, де планує відвідати ще декілька закладів, зокрема Бахмутський фаховий коледж культури і мистецтв ім. І.Карабиця, який віднедавна розташовується у приміщеннях одного з корпусів Кам’янець-Подільського коледжу культури і мистецтв.