09.09.2022 — 14:23

В області відбувся круглий стіл на тему «Експортне фінансування: доступні можливості та перспективи розвитку»

Сьогодні в обласному центрі відбувся воркшоп на тему «Експортне фінансування: доступні можливості та перспективи розвитку», який проводять Експортно-кредитне агентство (ЕКА) у партнерстві з Хмельницькою ОВА за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України». Серія засідань у форматі круглого столу проводиться в усіх регіонах України з метою надання представникам малого та середнього підприємництва роз’яснень щодо можливостей підтримки експортно-орієнтованого українського бізнесу, обговорення з експертами ролі доступного фінансування у відновленні та стимулюванні розвитку експортної діяльності бізнесу в Україні, тощо.

До засідання круглого столу доєднався перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін, який наголосив на високій актуальності такого заходу, адже підтримка експортної діяльності малого та середнього бізнесу, який працює під час воєнного стану в Україні, є вкрай важливою для економічного та соціального зростання як області так і держави загалом.

“На сьогодні одне з ключових завдань влади – це створення максимально сприятливих умов для успішної роботи представників малого та середнього експортоорієнтованого бізнесу регіону, а також підприємств, які були релоковані до Хмельниччини. З нашого боку ми сприятимемо, щоб кожен підприємець відчував підтримку і впевненість у розвитку своєї справи,” – наголосив Сергій Тюрін.

Також посадовець зазначив, що Хмельниччина є економічно привабливим регіоном, який дає перспективи для діяльності бізнесу, завдяки широким можливостям для розвитку як внутрішніх міжрегіональних, так і зовнішніх міждержавних зв’язків. Лише за перше півріччя 2022 року обсяг зовнішнього товарообігу на Хмельниччині становив майже 600 млн дол. США, у тому числі експорт товарів – 336,4 млн дол., імпорт – 261,3 млн дол. Позитивне сальдо склало 75 млн дол. США. Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами 109 країн світу.

Окрім цього, учасники воркшопу отримали індивідуальні консультації щодо передекспортної фінансової підтримки від експертів-учасників круглого столу. Серед них – представники регіональних відділень Укргазбанку, Ощадбанку, Укрексімбанку, Таскомбанку, які у партнерстві з ЕКА вже надають або планують надавати пільгове кредитування підприємцям на виконання експортних контрактів у найближчому майбутньому.