09.09.2022 — 15:23

Фонд соціального страхування України гарантує страховий захист внутрішньо переміщених осіб

Державний страховий захист від Фонду соціального страхування України зберігається для працевлаштованих українців попри воєнний стан. З початку війни управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області виплатило застрахованим особам близько 220 мільйонів гривень лікарняних і декретних. Допомоги по тимчасовій втраті працездатності, по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду соціального страхування України отримали понад 37 тисяч працюючих подолян та вимушених переселенців, які тимчасово перемістились на територію Хмельницької області.

«Страховий захист внутрішньо переміщених осіб є одним із пріоритетних напрямів роботи управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області», – зазначає начальник управління Сергій Кіндзерський. – «Аби забезпечити виплати лікарняних для українців, чиї роботодавці залишились в окупації, не виходять на зв’язок або не мають можливості гарантувати виплату працівникам отриманих від Фонду соціального страхування України коштів, фахівцями Фонду було напрацьовано механізм призначення виплат без залучення роботодавця. У таких випадках виплати призначаються застрахованій особі напряму – для цього необхідно звернутись у будь-яке зручне відділення управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області.

Телефон гарячої лінії управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області а також адреси та контакти його відділень можна знайти за посиланням: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/khm/uk/publish/article/110919».

Тож, для отримання допомоги від Фонду соціального страхування України напряму, евакуйованим працівникам достатньо мати при собі довідку ВПО, оригінали та копії паспорта або іншого документа, що посвідчує особу, реєстраційного номера облікової картки платника податків, а також лікарняний, за яким буде призначено виплату. Решту необхідної інформації фахівці Фонду самостійно дізнаються із реєстрів.

Також Фонд призначає і виплачує допомоги напряму застрахованим особам, які не змінювали місце свого проживання, однак чиї роботодавці знаходяться на тимчасово окупованій території, не можуть гарантувати виплату працівнику отриманих від Фонду коштів. Процедура у такому випадку тотожна передбаченій для внутрішньо переміщених осіб, однак довідка ВПО не подається.

Фахівці управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області та його відділень роблять все належне аби застраховані особи та потерпілі на виробництві, у тому числі особи із інших регіонів, які покинули своє місцезнаходження у зв’язку з проведенням бойових дій, не залишились без кваліфікованих консультацій та роз’яснень з питань загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 Нагадаємо, дата фінансування лікарняних і декретних допомог прямо залежить від дати прийняття заяви-розрахунку, яку роботодавець подає до ФССУ за лікарняним працівника. Слідкувати за станом оплати лікарняних працівники можуть онлайн у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund за тегами #фінансування_оперативно та #фінансування_страхувальників.