10.09.2022 — 14:04

Представники ОВА та міжнародних організацій обговорили актуальні напрямки співпраці задля підтримки вимушених переселенців в області

Систематизація потреб вимушених переселенців та їхніх дітей, підготовка територіальними громадами нових місць колективного проживання  внутрішньо переміщених осіб та забезпечення ремонту і утеплення цих приміщень – такі першочергові завдання, над якими спільно мають працювати органи влади та громадські організації, що опікуються гуманітарними питаннями, які виникли через військову агресію, озвучив заступник голови ОДА Володимир Юр’єв під час зустрічі представників профільних структурних підрозділів адміністрації та міжнародних донорських організацій в рамках Партнерського майданчика міжнародної допомоги при ОВА.

Як зазначив Володимир Юр’єв, зараз в Хмельницькій області наразі понад 100 тисяч ВПО, і очікується збільшення їх кількості із настанням холодної пори року. Відповідно до планів Уряду щодо евакуації мешканців найбільш «гарячих» регіонів України, область готується до прийому ще понад 50 тис. вимушених переселенців.

Заступник голови ОДА висловив вдячність тим партнерам, які уже зголосилися працювати в області та почали підтримувати як самих переселенців, так і органи влади у їх зусиллях із забезпечення потреб ВПО, зокрема, ГО “Terre des Hommes Україна”, які планують відремонтувати 12 місць колективного проживання ВПО у 10 громадах області; представництву ACTED в Україні (Агентство технічного співробітництва та розвитку), яке приєдналося до видачі грошової допомоги в розмірі 5 тис. грн. для ВПО найбільш вразливих категорій; World Central Kitchen, що вже виділила для області 60 тисяч продуктових пакетів або понад 740 тонн продуктів; Управлінню верховного комісара у справах біженців ООН  – за системну роботу з підготовки шелтерів для ВПО.

Зустріч була організована за підтримки Хмельницької торгово-промислової палати  та  Управління із координації гуманітарних справ ООН. Загалом до розмови долучилися представники 17 донорських організацій. Основна мета зустрічі координація спільних дій, які допоможуть забезпечувати основні потреби ВПО, що вже перебувають на Хмельниччині,  та підготуватися до прийому тих людей, які надалі можуть будуть евакуйовані із регіонів, постраждалих від війни.

У ході спілкування представники ОВА та міжнародних партнерських організацій обговорили шляхи активізації інформаційної роботи для підвищення обізнаності ВПО про можливості отримання допомоги, напрямки щодо удосконалення комунікації як між донорами та органами влади, так і між ними самими. Також напрацьовано механізм надання актуальної інформації для колцентру обласного гуманітарного штабу, аби його фахівці могли надавати її для ВПО, що звертаються на “гарячу лінію”.

Також за результатами спілкування учасники розмови домовилися про те, що такі зустрічі мають відбуватися на регулярній основі, щонайменше щомісячно.