12.09.2022 — 10:04

Хмельниччину відвідала делегація представників ініціативи “Європейський прихисток”

Нещодавно діти з Хмельниччини, які  здобули успіх на міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських, районних навчальних, мистецьких чи спортивних конкурсах та змаганнях протягом трьох тижнів відпочивали у Франції. Ця поїздка стала можливою завдяки співпраці обласної військової адміністрації із неурядовою європейською ініціативою “Європейський Прихисток», яка була започаткована у квітні 2022 року у Франції, Україні та Польщі для підтримки людей, які рятуються від війни в Україні.

11 вересня доктор Колін Туез, що очолює Консультативний комітет ініціативи “Європейський прихисток”, та керівник Координаційної групи пан Бенджамін Абтан, які є співзасновниками організації, а також Юліана та Франсуа Трезор’є, керівники програми «Європейський  Прихисток», особисто завітали на Хмельниччину, аби ще раз поспілкуватися із дітьми, які гостювали у французьких муніципалітетах, їх батьками, а також представниками ОВА.

У дружній та невимушеній атмосфері іноземні гості розповіли про свою місію, поділилися своїми почуттями та враженнями від ситуації в Україні, а також висловили слова підтримки та захоплення стійкістю українців та їх рішучістю в захисті своєї країни. Пані Колін Туез, канадійка, яка наразі мешкає у Нью-Йорку, зауважила, що американці дуже підтримують нашу націю, адже українці насправді стали символом хоробрості у її країні та надихають її співвітчизників своїм прикладом. За її словами, український синьо-жовтий прапор зараз можна зустріти всюди – у школах, магазинах, на вулицях та автівках, а одним із питань, яке самі собі зараз задають американці є питання: “Чи змогли б ми так рішуче захищати свою землю, як це роблять українці?”

Начальник ОВА Сергій Гамалій висловив глибоку вдячність поважним гостям за незмінну підтримку та допомогу, яку відчуває Україна.

“Наші французькі друзі відчинили для наших дітей не лише двері своїх домівок, вони відкрили для нас свої серця. Тому ми щиро дякуємо усім, хто допоміг реалізувати цю чудову подорож, та за теплий прийом для наших дітей. Впевнений, що вони назавжди запам’ятали і цю поїздку, і дивовижні враження від Франції, її мальовничої природи та гостинних мешканців. А ще вони познайомилися зі своїми однолітками, отож нас пов’яжуть нові місточки, які дозволять зміцнити дружбу та взаєморозуміння між нашими країнами,” –  сказав посадовець.

Діти поділилися з представниками делегації своїми враженнями про поїздку, розповіли, як проводили час, що цікавого побачили, що нового дізналися під час перебування у Франції, і навіть продемонстрували свої знання французької мови, адже мали три тижні гарної мовної практики. Слова вдячності висловили і батьки, адже у цей складний для кожної родини час можливість потішити дітей та цілих три тижні не боятися того, що їм може загрожувати небезпека від ворожих ракет – це справжній подарунок.

Завершилася зустріч неформальним спілкуванням з гостями та спільним пам’ятним фото.

У продовження свого візиту представники ініціативи “Європейський прихисток” спільно із заступником голови ОДА Володимиром Юр’євим та директоркою Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОВА Інною Михайловою вшанували пам’ять українських Героїв, що віддали своє життя за незалежність та соборність нашої держави. Поважні гості поклали квіти до меморіалу на майдані Незалежності та пам’ятника “Небесній Сотні”, а також пройшли центральною вулицею Хмельницького, де розташовані портрети Героїв Небесної Сотні та наших земляків, що полягли у війні з рашистами.

На завершення члени делегації дуже символічно ще раз висловили підтримку Україні у її боротьбі із загарбниками: усі вони долучилися до плетіння маскувальних сіток біля штабу для вимушених переселенців.

Щиро дякуємо  Колін Туез, Бенджаміну Абтану, подружжю Трезор’є та усім засновникам “Європейського прихистку” за їх діяльність та неймовірну підтримку українців, адже завдяки їй ми стаємо сильнішими!

Разом переможемо!