19.09.2022 — 09:05

Українці у ТОП-10 світових рейтингів легкої атлетики

Вісім українських спортсменів увійшли до ТОП-10 світових рейтингів легкої атлетики за підсумком сезону 2022 року. З них шестеро – в жіночих дисциплінах, і двоє – в чоловічих.

Найуспішнішими для України традиційно стали стрибки у висоту. До десятки кращих в цій дисципліні потрапили одразу чотири українські спортсмени. Віцечемпіонка світу й чемпіонка Європи цього року Ярослава Магучіх з Дніпра стала єдиною українкою, яка очолила подібний рейтинг, тоді як Ірина Геращенко ввійшла до ТОП-3, а Юлія Левченко посіла десяте місце. Обоє – киянки. У чоловічому рейтингу в ТОП-5 фінішував херсонець Андрій Проценко.

Чемпіонка Європи  Марина Бех-Романчук – у ТОП-10 одразу в двох дисциплінах. Варто зазначити, хмельничанка потрапила до трійки у своїй новій для цього сезону дисципліні – потрійному стрибку, а в стрибках у довжину стала шостою.

У десятці й обидві українські топбігунки Анна Рижикова з Дніпра і представниця Донецької області Вікторія Ткачук (біг на 400м з бар’єрами-сьоме й восьме місця відповідно) та метальник молота з Дніпра  Михайло Кохан (сьома позиція).

Стрибки у висоту (жінки): Ярослава Магучіх – 1 (1475очок), Ірина Геращенко – 3 (1365), Юлія Левченко – 10 (1271)

Потрійний стрибок (жінки): Марина Бех-Романчук – 3 (1365)

Стрибки у висоту (чоловіки): Андрій Проценко – 5 (1331)

Стрибки в довжину (жінки): Марина Бех-Романчук – 6 (1337)

Біг на 400 м/б (жінки): Анна Рижикова – 7 (1343), Вікторія Ткачук – 8 (1330)

Метання молота (чоловіки): Михайло Кохан – 7 (1323)

Крім того, Ярослава Магучіх увійшла до ТОП-10 загального світового рейтингу серед жінок-легкоатлеток, посівши восьму позицію.

У ТОП-100 також знаходиться Марина Бех-Романчук, яка зайняла 57-й рядок.

Очолила світовий рейтинг ямайська спринтерка Шеллі-Енн Фрейзер-Прайс (1534 очок). У цьому році вона виграла Діамантову лігу в бігу на 100 м, стала чемпіонкою світу в цій дисципліні, і завоювала два срібла на ЧС – 200 м і в естафеті 4х100м.

Кращим серед чоловіків у сезоні-2022 став рекордсмен світу в стрибках з жердиною Арманд Дуплантіс зі Швеції-1601очко.

Головні результати українців у сезоні-2022

 ➡ Ярослава Магучіх (стрибки у висоту)– “срібло” чемпіонату світу, “золото” чемпіонату Європи, “золото” фіналу Діамантової ліги.

➡ Андрій Проценко(стрибки у висоту) – “бронза” чемпіонатів світу та Європи, “золото” етапу Діамантової ліги в Лозанні.

➡ Марина Бех-Романчук: потрійний стрибок – “золото” чемпіонату Європи, 11-те місце на чемпіонаті світу, “срібло” фіналу Діамантової ліги; стрибки в довжину – 4-те місце на Євро, 8-ме – на чемпіонаті світу, “золото” етапу Діамантової ліги в Римі.

➡ Вікторія Ткачук(біг на 400 м/б) – “срібло” чемпіонату Європи, “срібло” на етапі Діамантової ліги в Бірмінґемі.

➡ Анна Рижикова (біг на 400 м/б)– “бронза” чемпіонату Європи, 8-ме місце на чемпіонаті світу, чотири медалі на етапах Діамантової ліги.

➡ Ірина Геращенко(стрибки у висоту) – 4-те місце на чемпіонаті світу, 5-те – на Євро, “срібло” фіналу Діамантової ліги.

➡ Михайло Кохан (метання молота)– 7-ме місце на чемпіонаті світу, 5-те – на Євро.

➡ Юлія Левченко (стрибки у висоту) – 9-те місце на чемпіонаті Європи, дві медалі на етапах Діамантової ліги.

Вітаємо вихованок легкої атлетики Хмельниччини Марину Бех-Романчук (Обласний центр фізичного виховання учнівської молоді), Вікторію Ткачук (Нетішинська комплексна дитячо-юнацька спортивна школа ) та їх наставників-заслужених тренерів України Вадима Крушинського і Олександра Краснова з успішним завершенням сезону 2022. Бажаємо в 2023 році вибороти ліцензії на Ігри ХХХІІІ Олімпіади в Парижі!