20.09.2022 — 19:01

“Освіта, наука і культура на Хмельниччині” – науково-практична конференція до 85-річчя утворення Хмельницької області

Сьогодні, напередодні 85-ї річниці з дня заснування Хмельницької області, у Хмельницькій гуманітарно-педагогічній академії відбулась всеукраїнська науково-практична конференція “Освіта, наука і культура на Хмельниччині”. До обговорення спільних тем долучилися керівництво області, трудовий колектив навчального закладу, освітяни краю, науковці та інші поважні гості.

Варто нагадати, що 22 вересня 1937 року адміністративні межі області були утворені тодішньою радянською владою із обласним центром у місті Кам’янець-Подільський. До 4 лютого 1954 року вона називалася Кам’янець-Подільською, а пізніше Хмельницькою із обласним центром у місті Хмельницький. Проте, це лише дата офіційного початку біографії Хмельниччини, краю, якому у спадок дістався славний і героїчний літопис земель Поділля і Волині, край, який завжди був у центрі подій українського державотворення. На цьому наголосив під час конференції заступник голови ОДА Володимир Юр’єв.

“Хмельниччина впродовж віків займала особливе місце в Українській державі, саме тут відбувалися більшість головних історичних подій. Наш край пов’язаний з діяльністю Грушевського, Скоропадського, Петлюри, Коновальця та багатьох інших українських державників, – наголосив Володимир Юр’єв. – На сторінках історії ми неодноразово ставали свідками того, як Хмельниччина відігравала стратегічну роль під час розгортання воєнних дій в Україні. І сьогодні ми спостерігаємо це знову, з початком російського загарбання українських земель.”

Як зазначив посадовець, за період війни наша область стала справжнім гуманітарним тилом для всієї східної та центральної України. Крізь Хмельниччину безперервно проходять тисячі тонн гуманітарної допомоги, яку відправляють у зону бойових дій та людям, які постраждали внаслідок російської агресії. Варто зазначити, що Хмельниччина знаходиться у трійці областей, які прийняли найбільшу кількість вимушено переміщених осіб.

Під час конференції учасники обговорили питання, що стосуються культурних, освітніх, суспільно-політичних та економічних аспектів нашого краю в розрізі історії, від його утворення і до сьогодення. Зокрема у ході конференції були розглянуті теми про вчення науковців, які розгортали свою діяльність або народились на території сучасної Хмельниччини, роль культурної та природньої спадщини, а також значимість області в умовах російсько-українського протистояння.

Далі, керівники закладів освіти розповіли про важливість популяризації обласних освітніх закладів, які вже вивчили не одне покоління видатних науковців, митців та державотворців.

В продовження заходу для учасників конференції студенти гуманітарно-педагогічної академії продемонстрували свої вокально-танцювальні здібності, під час патріотичного флешмобу до 85-річчя утворення Хмельницької області.