21.09.2022 — 17:48

На Хмельниччині з робочим візитом перебуває Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

Формування безпекової ситуації в навчальних закладах під час освітнього процесу 2022/2023 роках залишається одним із ключових напрямків роботи ОВА. Аби ознайомитись із станом готовності освітньої галузі Хмельниччини до навчального року в умовах воєнного стану з робочим візитом прибув міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Робочий візит Міністра розпочався з наради, під час якої Сергій Гамалій поінформував, що наразі 67% освітніх закладів області забезпечено захисними спорудами та розпочали навчання в очному та змішаному форматах, в інших – організовано дистанційну форму навчання.

Хмельниччина стала другою домівкою для людей, які покинули свої домівки тікаючи від жахіть війни. “Ми не лише надали їм прихисток, а й намагаємось забезпечити їм належні умови для проживання, навчання та працевлаштування, – зазначив очільник ОВА. – На сьогодні 5809 дітей з числа внутрішньо переміщених осіб навчаються в 752 закладах освіти області: 4557 в школах, 1200 в садочках, 20 – в вишах, 15 – в закладах передвищої освіти, 17 – професійно-технічної. Також  у минулому навчальному році було працевлаштовано 6 вчителів та 20 педагогів з числа внутрішньо переміщених осіб.”

Також на Хмельниччині функціонує освітній Хаб, де надаються освітні, психологічні послуги населенню в тому числі для ВПО, зокрема це – 16 послуг для дорослих та до 15 послуг для дітей та молоді. Програми навчання уже пройшли понад 150 слухачів. Загалом Освітній Хаб Хмельниччини допоміг 7-ми тисячам  внутрішньо переміщеним особам.

Принагідно Сергій Шкарлет подякував за організацію освітнього Хабу на Хмельниччині, який став першим і єдиним в Європі. За його зразком уже створено 16 хабів не лише в Україні, а й в містах Європи таких, як Женева, Софія, Варшава, Париж, Будапешт та інші. “Це надзвичайно глибинна організація роботи щодо залучення наших дітей, викладачів та населення до освітнього процесу. Ми на сьогодні є перші в світі,”- зазначив міністр й додав, що загалом, Україна – перша країна в світі, яка відновила навчальний процес під час війни.

Також присутні обговорили стратегію формування освітньої галузі з урахуванням умов воєнного стану на найближчі роки.

Далі у ході перебування на Хмельниччині, міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет разом з представниками обласної влади відвідали окремі освітні заклади, де проінспектували організацію навчання, зокрема облаштування захисних споруд, облаштування класів та харчування учнів. Також високопосадовець  поспілкувався з педагогічними колективами та дітьми, поцікавився шкільним життям, умовами навчання.