26.09.2022 — 13:17

Відбулося засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

Днями в обласній адміністрації відбулося розширене засідання Хмельницької обласної Ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Засідання провів її очільник – заступник голови ОДА Сергій Ткачук.

У роботі засідання також взяли участь члени ради, керівники закладів охорони здоров’я області, окремих структурних підрозділів ОДА, представники благодійних та громадських організацій, тощо.

Відкриваючи засідання, голова ради Сергій Ткачук зазначив, що ключовими напрямками державної політики у сфері охорони здоров’я та соціального розвитку є протидія захворюванням, які спричиняють найбільший негативний соціально-демографічний та економічний вплив. Завдяки реформуванню медичної галузі, країна вийшла на чітку стратегію функціонування лікувальних закладів, яка передбачає розширення переліку медичних послуг в закладах охорони здоров’я та підвищення якості їх надання. Окрім того, зараз лікувальні заклади отримали більше автономії і мають можливість самостійно обирати пріоритет свого функціонування, максимально самостійно забезпечувати необхідні виплати та проводити закупівлю лікарських засобів задля виконання умов отримання пакетів медичних гарантій НСЗУ.

Однак, як наголосив посадовець, через російську агресію усі галузі функціонування держави зазнали потужних викликів, спрямованих на їх дестабілізацію та знищення. Не стала винятком і медична система. Війна змусила мільйони людей покинути власні домівки, серед іншого спричинивши переміщення пацієнтів закладів охорони здоров’я, що розташовані на територіях, постраждалих від бойових дій. Відтак, гостро постало питання збереження здоров’я нації, зокрема стримування темпів розповсюдження інфекційних хвороб, таких, як туберкульоз та ВІЛ-інфекції/СНІД.

Продовжуючи нараду, директор Департаменту охорони здоров’я ОДА Олександр Завроцький розповів присутнім про стан захворюваності на туберкульоз та ВІЛ-інфекції/СНІД в області. За словами посадовця, впродовж останніх років в області встановилася тенденція до зниження показників, які характеризують епідемічну ситуацію з туберкульозу в цілому. Щодо ситуації з ВІЛ інфекцією/СНІДом, на жаль, відслідковується зростання кількості ВІЛ-інфікованих серед жителів області. Виявлені вони переважно у вкрай важких стадіях (ІІІ –IV клінічна стадія).

За період воєнних дій, у Хмельницьку область прибуло 260 внутрішньо переміщених ВІЛ-інфікованих осіб (з них 9 дітей). 115 таких пацієнтів отримують пожиттєву антиретровірусну терапію, серед них 4 дитини. Також серед переміщених осіб вперше виявлено ВІЛ-інфекцію у 9 осіб, що суттєво відобразилося як на епідемічній ситуації, так і на потребі в наданні медичної допомоги.

Реагуючи на зростання інфекційних захворювань, керівництво області спільно з Департаментом охорони здоров’я вжили всіх заходів щодо безкоштовного забезпечення закладів охорони здоров’я швидкими тестами на ВІЛ для раннього виявлення ВІЛ-інфекції в осіб з числа уразливих до ВІЛ груп та загального населення. Адже, як наголосив Олександр Завроцький – лікування інфекційних хвороб проходить значно легше і дешевше при умові їх раннього виявлення.

Так, в поточному році область безкоштовно отримала швидкі тести для діагностики ВІЛ-інфекції у кількості 16 тис. досліджень, які були розподілені в лікувальні заклади області. Також отримано реагенти для діагностики туберкульозу на «GeneXpert». Відтак, рання діагностика туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу стає ближчою для населення, завдяки доступності до лікувально-профілактичних закладів громад.

Далі в ході обговорення директор Хмельницького обласного фтизіопульмонологічного медичного центру Сергій Василенко проінформував учасників про роботу закладу та порушив питання закупівлі медичних послуг, які не прописані в пакетах медичних гарантій НСЗУ. Пан Сергій поділився досвідом отримання коштів на проведення діагностики, профілактики та лікування інфекційних хвороб з місцевих бюджетів завдяки програмі “місцевих стимулів”, що також дозволяє проводити оновлення матеріально-технічної бази, капітальні ремонти та реконструкції приміщень лікувальних закладів та підвищення оплати праці працівників.

Інформуючи про стан епідемічної ситуації з туберкульозу в області, очільник установи повідомив, що за 8 місяців на облік взято 229 осіб з діагнозом туберкульоз; захворюваність новими випадками становить 18 осіб на 100 тис. населення, що менше показника минулого року на 6%. Але хворі, які звертаються на прийом – важкі, з масивними бактеріальними та деструктивними формами і відсоток заразних форм туберкульозу збільшується щороку: якщо у 2020р. було 65%, то станом на сьогодні – 80%. Про наявність невиявленого туберкульозу серед населення області свідчать і зареєстровані випадки хвороби серед дітей. Всього на облік 9 осіб, серед яких – дві дитини до 3-х років, одна дитина з діагнозом В-20 (ТБ/СНІД).

На завершення учасники засідання заслухали інформацію про супровід і лікування дорослих і дітей хворих на туберкульоз Шепетівським та Славутським центрами ПМСД, закупівлю препаратів для лікування опортуністичних хвороб у ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД за кошти місцевих бюджетів, а також інформацію щодо доступу до лікування, догляду та підтримки для засуджених і звільнених з місць позбавлення волі. За результатами обговорення учасники засідання ухвалили відповідні рішення.