29.09.2022 — 09:48

У Старій Ушиці для вимушених переселенців при будинку-інтернаті відкрили відділення стаціонарного догляду

Велика будівля у мальовничому куточку Хмельниччини, охайні кімнати та світлі коридори, кабінети для реабілітації та надання медичної допомоги, затишна їдальня та харчоблок з усім необхідним, чудова зелена територія з квітучими клумбами та зоною відпочинку, і, звичайно, уважний та чуйний персонал. Якщо ви вважаєте, що мова про санаторій чи будинок відпочинку, то ви не єдині, хто так вирішив.

Як розповідає очільниця Китайгородського будинку-інтернату Наталя Базюк, саме так подумали і вимушені переселенці, які днями прибули з Донеччини та Запоріжжя до філії цього закладу – Староушицького відділення стаціонарного догляду. Люди, що тижнями мешкали в підвалах,  під ворожими обстрілами, у холоді і голоді, без доступу не лише до медичної допомоги, а й до найнеобхіднішого, не могли повірити, що будуть тут жити.

Ось уже майже тиждень 35 підопічних закладу, серед яких люди похилого віку та особи з інвалідністю, потихеньку звикають до того, що відтепер це їх нова домівка, що у них власне зручне ліжко, у крані – тепла вода, а у їдальні завжди є напої та корисні смаколики. І найголовніше, що вони у відносній безпеці, і не треба щохвилини боятися рашистського рятувального привіту у вигляді бомби чи снаряда.

Напередодні Міжнародного дня осіб похилого віку та з нагоди офіційного відкриття закладу для людей влаштували невеличке свято, куди з подарунками та щирими побажаннями завітали також керівники області та Староушицької громади, на території якої розташоване відділення. Звертаючись до підопічних, начальник обласної військової адміністрації Сергій Гамалій зауважив: “24 лютого змінило життя усіх. Через нашу область пройшли тисячі людей, понад 100 тисяч з них зараз перебувають в області. І я хочу, аби ви знали, що ми вважаємо вас повноправними мешканцями нашого краю, частиною нашої великої і єдиної громади, адже тільки в єдності наша сила. Лише разом ми переможемо ворога і виженемо його з нашої землі, аби усі могли спокійно жити в мирній Україні. Вітаємо на Хмельниччині!”

Колективу відділення, який доклав величезних зусиль, аби допомогти облаштувати тут належні умови перебування,  голова адміністрації висловив слова поваги та вдячності за самовіддану працю та готовність допомагати людям, що потребують уваги та турботи.

Також обласні посадовці мали нагоду виконати ще одну приємну місію: привітати із 75-літнім ювілеєм чарівну пані – Валентину Евазарівну Фомічову, яка приїхала сюди із Лисичанська. Жінка аж занадто добре відчула “любов братнього народу” – через влучання снаряду вона залишилася без ноги. І хоча рашисти поранили її тіло, вони не зламали справжній український дух цієї жінки. Незважаючи на поважний вік та травми, Валентина Евазарівна знаходить сили, щоб гарно виглядати та радіти життю. А ще вона, як і усі мешканці закладу, з нетерпінням чекає нашої перемоги та мріє про повернення додому. Тож посадовці вручили ювілярці квіти та подарунок і щиро побажали їй здоров’я, сили та наснаги.

У продовження візиту, гості ознайомилися з умовами перебування у закладі, оглянули приміщення та поспілкувалися з колективом, аби дізнатися, якої ще допомоги наразі потребує відділення, щоб життя його мешканців було максимально комфортним. Варто зазначити, що відділення розраховане на 80 ліжкомісць і призначене для проживання внутрішньо переміщених осіб з територій, що постраждали від бойових дій. Наразі тут мешкають переселенці з м.Оріхів Запорізької області, м.Курахове Донецької області, Лисичанська, Донецька.

Усі вони – особи похилого віку та особи з інвалідністю, які потребують постійної сторонньої допомоги та догляду, отож приміщення закладу пристосоване до їх потреб. Тут працює спеціальний ліфт, що дозволяє підніматися як між поверхами, так і знадвору, також облаштовані пандуси, широкі двері, належні санвузли та меблі, наявні колісні візки та ходунки, аби люди могли безперешкодно пересуватися по приміщенню.

Поточні ремонти приміщень, закупівлю меблів та необхідного інвентарю здійснили за рахунок коштів обласного бюджету. М’який інвентар, засоби особистої гігієни, побутову хімію, дезінфікуючі засоби відділенню надали обласна адміністрація та низка громадських організацій, зокрема Товариство Червоного Хреста України та ГО«ЖАР».

Посадовці оглянули кімнати, де живуть підопічні, медичну та реабілітаційну частини, їдальню та харчоблок, пральню. Зауважимо, що працівники відділення не забули і про безпеку для своїх мешканців: облаштували велике та досить затишне укриття в підвальному приміщенні. Зауважимо, що колектив не лише практично самотужки виконав косметичний ремонт в укритті, а й вклав у нього часточку душі та любові до України, адже коридори та кімнати тут розписані соняхами та кольорами нашого синьо-жовтого прапора.

Як каже Наталя Базюк, потреб та проблем у закладі ще вистачає. Зокрема, потрібні додаткові пральні та сушильні машинки, поки не встановлена частина сантехніки, є питання до вентиляційного обладнання. Проте найголовніше, за її словами, те, що заклад вже офіційно працює, і люди з постраждалих від війни територій отримують належний догляд та турботу. В свою чергу, представники обласної влади запевнили очільницю, що наодинці з проблемами заклад не залишиться, і вони докладуть усіх зусиль, аби напрацювати шляхи вирішення почутих під час відвідин питань.