30.09.2022 — 15:25

Малієвецькому обласному історико-культурному музею – 1 рік!

Сьогодні у Малієвецькому обласному історико-культурному музеї відбулася науково-краєзнавча конференція “Шляхетна Україна. Матеріальна та духовна культура”, приурочена до першої річниці його заснування. В заході взяли участь представники ОВА та обласної ради, досвідчені та молоді дослідники, історики та культурологи.

За дорученням начальника ОВА Сергія Гамалія, привітала трудовий колектив із річницею директор Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОДА Інна Михайлова, яка вручила подяку від обласної адміністрації директору музею Анастасії Донець.

Під час конференції, дослідники та науковці підняли питання аристократичних резиденцій в Україні (замків, палаців, маєтків). З’ясували різницю між Українською аристократією та Аристократією в Україні, досліджували зв’язок аристократичних резиденцій України з Європою та світом. А також обговорили шляхи до збереження, музеєфікації і використання резиденцій та палацово-паркових ансамблів, втраченої та зникаючої історичної спадщини.

Також учасники конференції мали можливість доторкнутись до історії палацу Орловських, на базі якого функціонує музей, та дізнатись таємниці створення цього маєтку. Палац був побудований ще у 1788 році у стилі класицизму, а особливою цікавинкою його є скеля з 18-ти метровим штучним водоспадом та двоповерховим гротом. Навколо палацу розкинувся чудовий парк, який розташований на яскраво вираженому рельєфі пагорбів та долин.

На жаль, за правління радянської влади, маєток з 40-х років ХХ століття почав використовуватись як санаторій для дітей, хворих на туберкульоз, що вкрай негативно відбилося на стані пам’ятки. Зокрема було втрачено переважну частину настінних розписів, які по-варварськи забілили вапном та фарбою, а також пошкоджено вишукану ліпнину у приміщенні. За ці роки було занедбано архітектурний ансамбль в парку, оранжерею та фонтанну композицію.

У зв’язку з реалізацією медичної реформи, лікувальний заклад розташований на базі маєтку закрили у квітні 2021 року. Аби зберегти та відновити цю туристичну перлину Хмельниччини, з ініціативи голови ОДА Сергія Гамалія було прийнято рішення про створення музею на базі палацу, а 30 вересня він офіційно відчинив свої двері.