09.10.2022 — 19:46

Хмельниччину з робочим візитом відвідала Ірина Верещук

Ознайомитися з досвідом та напрацюваннями щодо підтримки ВПО, а також щоб дізнатися про ті проблемні питання та виклики, з якими стикаються в області під час облаштування вимушених переселенців і підготовки до прийому нової хвилі людей із постраждалих від війни територій – така основна мета сьогоднішнього робочого візиту на Хмельниччину Віце-прем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук. У програмі поїздки – відвідини місць компактного проживання ВПО, створених в обласному центрі за підтримки місцевої влади та громадських і релігійних організацій, спілкування з людьми, які знайшли тут прихисток, а також зустрічі з міжнародними партнерами, що залучені до роботи з ВПО в області, та представниками територіальних громад.

Як зауважив начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій, який зустрічав команду Мінреінтеграції в області, Хмельниччина – одна з областей, де з перших днів війни влада, громади, прості мешканці об’єдналися заради допомоги своїм співвітчизникам, що змушені були втікати з регіонів, де точилися бойові дії.

“За сім місяців ми зустріли та прихистили понад 370 тисяч людей, постраждалих від російської агресії. Проведено величезний обсяг організаційної роботи, налагоджено комунікацію з волонтерами, пересічними громадянами та внутрішньо переміщеними особами. І головне, що всі ми чітко розуміємо, наскільки важливою в умовах війни є ця гуманітарна місія, – зазначив посадовець. – Переконаний, що завдяки поєднанню усіх цих елементів були створені максимально комфортні та безпечні умови перебування для людей, які прибули в область. Зауважу, що близько третини з усіх, хто приїхав, вирішили залишитися тут, і це один із найвищих показників серед усіх регіонів, які приймають вимушених переселенців. Вважаю, що це найкраща оцінка для наших зусиль, бо вона свідчить про те, що Хмельниччина стала для них справжнім домом.”

Свою поїздку Ірина Верещук розпочала із візиту до щойно створеного центру компактного проживання ВПО на базі одного із закладів дошкільної освіти Хмельницької міської ради. Сьогодні він відчинив двері для пів сотні вимушених переселенців, які через війну втратили своє житло у Куп’янську, що на Харківщині. Серед них вагітна жінка, сім’ї із малолітніми дітьми, люди з слабким здоров’ям, які тривалий термін не могли отримувати належне лікування та інші. Загалом тут матимуть можливість проживати 56 ВПО. У приміщенні для них  створено усі умови: проведено ремонти, облаштовано кімнати, санвузли, душові, кухні для приготування їжі. З гуманітарного хабу ОВА для мешканців закладу було передано ліжка, матраци, ковдри, необхідний посуд, тощо. Наразі центр стане тимчасовим їх місцем проживання, а впродовж тижня усі їх потреби та побажання врахують та підберуть на території області належне житло, де вони зможуть залишитись на тривалий термін.

Спілкуючись із вимушеними переселенцями, пані Ірина дізналась про їх життя в умовах окупації, поневіряння та звірства окупантів, які їм довелося пережити. Високопосадовиця наголосила, що нелегке рішення залишити домівки і шукати безпечніших місць, яке прийняли ці люди, є абсолютно вірним та виваженим, адже держава дбає про кожну сім’ю, що зважилася евакуюватись з небезпечних регіонів чи з територій, які щойно звільнені. Одразу по прибуттю до місць компактного проживання ВПО вони мають забезпечуватись речами першої необхідності, продуктами, медичними засобами тощо.

Далі Ірина Верещук відвідала ще один прихисток, де з березня проживають понад три десятки вимушених переселенців, створений при одній з діючих релігійних громад Хмельницького – Церква “Спасіння”. Як розповів пастор церкви Сергій Лучків, громада надає житло 26 дорослим та 5 дітям із Донеччини та інших постраждалих регіонів. Від початку перебування на Хмельниччині за рахунок коштів та благодійних пожертв прихожан для цих людей забезпечується безкоштовне харчування. Не залишилися осторонь і в Хмельницькій ОВА, адже для потреб вимушених переселенців громаді передали 50 ліжок, матраців, ковдр та подушок.

Житло, харчування, забезпечення речами першої необхідності – це основні потреби вимушених переселенців, на які звертається увага. Проте не менш важливими є також моральна підтримка, можливість відволіктися від нагальних потреб, поспілкуватися із тими, хто як ніхто інший розуміють усе, що довелося пережити вимушеним переселенцям, адже вони теж пройшли через цей руйнівний життєвий досвід. Одним із таких місць, де вихідці із одного з найбільш постраждалих від люті рашистів українського міста-Героя – Маріуполя можуть знайти підтримку земляків, є Центр «Я-Маріуполь». Саме його в рамках візиту також відвідала Ірина Верещук.  Ініціатива відкриття мережі таких центрів належить Маріупольському міському голові Вадиму Бойченку.

Під час спілкування з Віце-прем’єр-міністром керівник центру Євген Мазур розповів, що центр, відкритий у Хмельницькому, став шостим у мережі таких хабів і функціонує уже чотири місяці. Оснащенням приміщень опікувалася Маріупольська міська рада, і загалом на ремонт та облаштування центру у Хмельницькому витратили 100 тисяч гривень. Зараз Центр функціонує за рахунок коштів благодійних та міжнародних організацій/донорів. Тут можна отримати психологічну, медичну, соціальну та юридичну допомогу, а також двічі на місяць – продуктові набори, раз на місяць – набір побутової хімії. Також у центрі є дитяча кімната.

Підсумовуючи відвідини та спілкування з вимушеними переселенцями, Ірина Верещук зазначила: “Ми хотіли дізнатися, як Хмельниччина готується до прийняття нових вимушено переміщених осіб, адже вона входить в перелік пріоритетних областей, які ми рекомендуємо людям, що вирішили тимчасово переїхати або і повністю покинути територію Харківської, Донецької чи Луганської областей. Хочу подякувати за те, що я побачила під час візиту. Велика подяка керівництву ОВА, зокрема начальнику ОВА Сергію Гамалію та усьому колективу за професійний та зважений підхід. Я зустріла тут людей, які розуміють своє завдання, відчувають всю повноту відповідальності й чітко пріоритезують ці завдання”.