29.10.2022 — 10:00

29 жовтня – Всесвітній День боротьби з інсультом

29 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з інсультом. На жаль, інсульти стали не просто часто зустрічатися у повсякденні, щороку понад 100 тисяч українців, третина з яких – молодше 65 років, стають жертвами інсульту. За інформацією Департаменту охорони здоров’я ОВА, тільки протягом 9 місяців 2022 року зареєстровано 2887 випадків інсульту.

Основна причина інсультів криється в низькій прихильності хворих до лікування, в наявності факторів ризику ( паління, ожиріння, харчування зі значним вмістом солі, супутній цукровий діабет, тощо), пізнє звернення за медичною допомогою, самолікування гіпертонічної хвороби, відсутність вчасної корекції лікарем антигіпертензивного лікування, відсутністю антикоагулянтної терапії у хворих з фібриляцією передсердь на амбулаторному етапі, відсутності настороги щодо судинно-мозкових ускладнень, особливо у хворих з безсимптомним підвищенням артеріального тиску.

Отож найкращий спосіб знизити ризик виникнення інсульту – це профілактика!

🔹Дотримуйтеся здорового харчування: щодня їжте овочі і фрукти, обмежуйте споживання солі. Вживайте їжу з низьким вмістом трансжирів.
🔹Будьте фізично активними. Навіть помірні фізичні навантаження дозволять контролювати вагу і підтримувати здоров’я.
🔹Відмовтеся від куріння та вживання алкоголю.
🔹Контролюйте артеріальний тиск.
🔹За рекомендаціями свого лікаря перевіряйте рівень холестерину та цукру в крові.

Важливо: якщо вже ситуація склалась таким чином, що контроль тиску потребує медикаментозного корегування – не можна нехтувати щоденним прийомом ліків, адже це значно зменшує ризик виникнення інсульту. Лікування гіпертонічної хвороби має бути щоденним і пожиттєвим.

Крім того, держава, завдяки Програмі медичних гарантій, забезпечує пацієнтів “Доступними ліками”, які можна отримати в аптеці безкоштовно або з невеликою доплатою. Пацієнти, які потребують амбулаторного лікування серцево-судинних захворювань, можуть отримати рецепт на “Доступні ліки” у лікаря, який надає первинну медичну допомогу, незалежно від наявності декларації з ним.

🔸На жаль, через війну доступ пацієнтів до певних медичних послуг ускладнився, проте подбати про збереження власного здоров’я, відмовившись від шкідливих звичок, забезпечуючи необхідну фізичну активність та бути уважними до себе – під силу кожному.