08.11.2022 — 15:19

До Всесвітнього дня містобудування у Кам’янці-Подільському відкрили пам’ятну дошку колишньому головному міському архітектору

4 листопада 2022 року відбулося урочисте відкриття пам’ятної дошки колишньому головному архітектору міста Кам’янець-Подільського (1954-1989 років) Ізяславу Іллічу Медведовському  у м. Кам’янець-Подільському.

З іменем Ізяслава Ілліча Медведовського пов’язана ціла епоха у формуванні архітектурного та містобудівного комплексу міста Кам’янець-Подільського: було розроблено генеральний план розвитку  міста, проєкти детального  планування центральної частини міста, майданів і скверів. В цей період в місті побудовано понад мільйон квадратних метрів житла, 13 загальноосвітніх шкіл, 23 дошкільних заклади, 3 будинки  побуту, 2 кінотеатри, 3 готелі, 2 універмаги, Будинок культури, Будинок зв’язку, 2 будинки відпочинку, туристичну базу, створено  потужну базу лікувальних установ. Було сформовано житлові мікрорайони  (селищ  цукрового і цементного заводів, імені Смірнова, привокзальний і Північно-Західний) з розгалуженою соціальною і обслуговуючою  інфраструктурою. Не залишив поза увагою мережу транспортних та пішохідних вулиць і об’їзних доріг, систему підземних комунікацій. Побудовано міст «Лань, що біжить» через р. Смотрич,  що  розв’язало гостру транспорту проблему, яка виникла в місті в другій половині 60-х років минулого століття.

У роботі завжди дотримувався золотого принципу: «Природа обдарувала такою красою місто, що твоє головне завдання – не зіпсувати цю красу». Його 35-річний внесок у розбудову міста залишився в  камені вулиць, будинків, ансамблів, а його ідеї у наступних генеральних планах.

Захід відбувся за участю Хмельницької обласної архітектури, архітекторів Хмельницької обласної організації Національної Спілки Архітекторів України, представників Кам’янець-Подільської міської ради, Національного історико-архітектурного заповідника НІАЗ «Кам’янець», будівельних організацій.

Авторський колектив  ескізної пропозиції у складі архітекторів Ангеліни ЯНІШЕВСЬКОЇ, Олега СВІНЦІЦЬКОГО, скульпторів Володимира ЛАШКО, Леоніда КИСЕЛЮКА, та  організаторів встановлення дошки, було нагороджено грамотами.

Хмельницька обласна організація Національної Спілки Архітекторів України нагороджена почесною грамотою Хмельницької обласної ради з нагоди 50 літнього ювілею її утворення.