13.11.2022 — 22:21

Дитячі очі війни: у Хмельницькому відкрили виставку світлин дітей з деокупованих територій

Сьогодні в ТРЦ “Оазис”, що в обласному центрі, відкрилася виставка фоторобіт “Дитячі очі війни”, де можна побачити близько чотирьох десятків світлин дітей, що мешкають на деокупованих територіях Харківської та Донецької областей.

В народі кажуть, що очі – то дзеркало душі.  І якщо очі дорослого вже навчилися ховати від оточення свої найпотаємніші думки та почуття, то в очах дитини віддзеркалюється не тільки внутрішній світ, а й усе побачене і пережите. Саме тому очі дітей, які бачили обстріли, жорстокість, зруйновані домівки та знищені людські життя, так вразили нашу землячку Оксану Анодіну, що вона захотіла поділитися цим відчуттям з усіма. Кадрова військовослужбовиця із багаторічною вислугою, яка давно служить на сході України, недарма має позивний “Мама”, бо за військовою формою та строгим виглядом ховає величезне серце, яке відгукується на мовчазний сум, який попри все проглядає в очах дітей, чиє дитинство обпекла війна. З початку війни вона опікується нашими наймолодшими громадянами, що мешкають на Донеччині, Луганщині, Харківщині.

Як розповідає пані Оксана, вперше вона помітила цей сум на фото дітей із свята Миколая, яке вона допомагала влаштовувати для них ще у 2015 році. Здавалося б, хлопчики й дівчатка, які щойно побували на святі та несуть оберемок солодощів та подарунків, мають виглядати веселими та задоволеними. А насправді, незважаючи на усмішку на обличчі, їх очі розповідали зовсім іншу історію. Саме тоді жінка почала виношувати ідею створення фотопроєкту – виставки світлин дітей, що з власного досвіду знають, що таке війна. До реалізації ідеї пані Оксана йшла досить довго, і як виявилося, проблемою був не лише технічний бік проєкту, а й острах батьків, які не поспішали давати дозвіл на зйомки дітей, побоюючись можливих наслідків від окупантів. Тож на фото, які сьогодні демонстрували на виставці – лише найсміливіші діти найсміливіших батьків, які твердо вірять у перемогу України та щасливе українське майбутнє.

Експонується виставка за підтримки обласної військової адміністрації та БО “Захисти Хмельниччину”. Переглянути світлини можна буде у фоє кінотеатру “Мультиплекс” ще протягом тижня, до 19 листопада. Далі виставка мандруватиме Україною, а можливо, і Європою, аби привернути увагу всіх до долі дітей, що постраждали від російської агресії,  та через їх життєві історії розповідати про війну та її наслідки.

А ще Оксана Анодіна має дуже важливу та відповідальну місію: збирає кошти на подаруночки до різдвяних та новорічних свят для діток, які живуть на територіях, що постраждали від війни. Тож якщо ви бажаєте долучитися до цієї благодійної акції, приходьте на виставку та передавайте організаторам кошти, речі чи іграшки. Гроші будуть використані на закупівлю речей першої необхідності, які разом із іншими подарунками поїдуть на деокуповані території, аби подарувати малечі часточку нашого тепла та любові.