14.11.2022 — 16:48

Нараховано 1,1 млн гривень лікарняних і декретних допомог евакуйованим працівникам

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 №1105-ХІV Фондом соціального страхування України забезпечуються гарантії працюючих громадян щодо їх соціального захисту та здійснюються виплати матеріального забезпечення (зокрема, у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, вагітністю та пологами).

«Аби гарантувати для українців отримання матеріального забезпечення, навіть якщо через війну роботодавець не може дотриматись стандартної процедури, Фонд соціального страхування України нараховує допомоги за лікарняними працівникам напряму», – зазначає начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області Сергій Кіндзерський. – «В умовах воєнного стану фахівцями відділень управління здійснюється нарахування матеріального забезпечення для застрахованих осіб, які мають паперовий або електронний листок непрацездатності, але не змогли реалізувати право на матеріальне забезпечення через свого роботодавця у зв’язку із проведенням бойових дій на території його розташування».

З початку війни станом на початок листопада відділеннями управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Хмельницькій області нараховано вже 1105,4 тисячі гривень лікарняних і декретних допомог напряму працівникам. З них 217,4 тисячі гривень – допомоги по тимчасовій втраті працездатності, 883,9 тисяч гривень – допомоги по вагітності та пологах і 4,1 тисяча гривень – допомоги на поховання.

Без залучення роботодавця Фонд нараховує допомоги для українців, які евакуювались з тимчасово окупованих територій, чиї роботодавці не можуть подати заяву через бойові дії або знаходяться в окупації, а також для працівників, які не змінювали місця проживання, однак чиї роботодавці знаходяться на тимчасово окупованій території.

Надання матеріального забезпечення відбувається відповідно до Порядку надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування України деяким категоріям застрахованих осіб, затвердженого постановою правління Фонду соціального страхування України від 24.01.2017 №8 (пункти 2.1, 2.2).

Для отримання допомоги від Фонду напряму працівник має особисто або через законного представника звернутись до відділення Фонду за місцем реєстрації або перебування на обліку як ВПО. Телефон гарячої лінії управління виконавчої дирекції Фонду в Хмельницькій області а також адреси та контакти його відділень можна знайти за посиланням: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/khm/uk/publish/article/110919.

Необхідно мати при собі оригінали та підготувати копії таких документів: першої-четвертої, одинадцятої-шістнадцятої сторінок паспорта або іншого документа, що посвідчує особу; реєстраційного номера облікової картки платника податків. За наявності також подаються інші документи, передбачені у зазначеному Порядку. Внутрішньо переміщені особи також надають довідку про взяття на облік як ВПО.