17.11.2022 — 17:13

В ОВА відбулось засідання круглого столу «Виклики воєнного стану: спроможність діяльності органів студентського самоврядування»

Сьогодні з нагоди відзначення Міжнародного дня студента та з метою аналізу викликів в діяльності органів студентського самоврядування, що обумовлені повномасштабним вторгненням до України та дією воєнного стану, в обласній адміністрації відбулося засідання круглого столу «Виклики воєнного стану: спроможність діяльності органів студентського самоврядування».

Участь в роботі засідання у онлайн форматі взяли заступниця Міністра молоді та спорту України Марина Попатенко, народний депутат України Роман Грищук. У залі були присутні заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв, радниця Міністра молоді та спорту України, голова Національного об’єднання радників з питань молоді Ірина Полєтуха, голова обласної ради Віолета Лабазюк та представники студентських організацій вишів області.

Звертаючись до учасників зібрання, заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв наголосив, що студентське самоврядування – це перші спроби до управлінської роботи та перші успішні навики повноцінної взаємодії між майбутніми управлінцями та лідерами, які в подальшому можуть знайти своє втілення у державній владі та місцевому самоврядуванні.

“Те що ви зараз, будучи ще студентами, вже намагаєтесь створювати осередки, які дають вам можливість координувати взаємодію між собою, вивчаєте цей процес, проводите аналітику своєї діяльності, говорить про те, що у нас росте надійна заміна, а в свою чергу, ми з радістю поділимося з вами своїми вміннями та знаннями,” – зазначив посадовець.

Як розповіли самі учасники круглого столу, мета засідання – це вдосконалення механізмів щодо співпраці органів студентського самоврядування закладів вищої освіти Хмельниччини спільно із молодіжними консультативно-дорадчими органами на теренах Хмельницької області, забезпечення участі студентства та молоді у процесах прийняття рішень, залучення до суспільно-політичної та громадської діяльності, адвокатування прав студентства, молоді та удосконалення нормативно-правового регулювання діяльності органів студентського самоврядування закладів вищої освіти.

Серед проблемних питань, які були озвучені – послаблення соціальних зв’язків всередині студентського колективу, яке стало наслідком онлайн навчання. Окрім того, заборона проведення масових заходів негативно вплинула на всю систему діяльності органів студентського самоврядування, оскільки загальноуніверситетські заходи слугували засобом об’єднання різних вікових категорій студентів, передачі традицій студентської спільноти тощо.

Тому, аби змінити цю сумну тенденцію в нинішніх умовах, учасники запропонували шляхи популяризації студентського самоврядування серед учасників освітнього процесу. Розширення співпраці між органами студентського самоврядування та органами місцевого самоврядування, залучення студентської молоді до активного життя в межах місця проживання, та напрацювання єдиного бачення співпраці органів студентського самоврядування та молодіжних консультативно – дорадчих органів.

Окрім обговорення, аби продемонструвати представникам студентства залаштунки діяльності обласної влади, для них провели екскурсію в Будинку рад, в ході якої учасники могли поспілкуватись з представниками структурних підрозділів обласної адміністрації.