07.12.2022 — 14:03

В ОВА відбулося засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

6 грудня в ОВА відбулося розширене засідання Хмельницької обласної Ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Засідання провів голова ради – заступник начальника ОВА Сергій Ткачук.

У роботі засідання також взяли участь члени ради, керівники закладів охорони здоров’я області, окремих структурних підрозділів ОДА, представники благодійних та громадських організацій, тощо.

Розпочинаючи засідання, голова ради Сергій Ткачук наголосив присутнім медичним фахівцям області, що забезпечення безперервної роботи критичної інфраструктури, до якої входять лікувальні заклади, залишається в пріоритеті. Тому, навіть масові ракетні удари росії по енергетичній системі України не повинні завадити надавати медичні послуги населенню. Також Сергій Петрович закликав керівників лікувальних закладів звертатись в обласну адміністрацію у разі виникнення потреби у генеруючих електроенергію приладах, медичному обладнанні та з приводу будь-яких інших питань стосовно комфортного функціонування медичних установ.

“Війна викликала в країні значне навантаження на медичну систему, не стала виключенням і наша область. До нас прибула велика кількість внутрішньо переміщених осіб, які також потребують кваліфікованої допомоги лікарів. Особливої уваги вимагає зростання захворюваності на інфекційні хвороби, у тому числі ВІЛ/СНІД, туберкульоз, сифіліс, тощо. Погіршення гігієнічних умов, відсутність можливості вчасно звернутися до лікаря, зменшення рівня охоплення вакцинацією дітей – усі ці фактори, спричинені війною, відіграють ключову роль у підвищенні кількості випадків цих небезпечних захворювань, – наголосив Сергій Ткачук. – Саме тому зараз найголовніше завдання – забезпечити належний контроль за їх поширенням, особливо серед категорій населення, що перебувають у зоні підвищеного ризику, вжити заходів для профілактики, своєчасного виявлення та за потреби – належного лікування.”

У ході розгляду питань порядку денного учасники засідання заслухали інформацію про заходи, що спрямовані на протидію поширенню ВІЛ/СНІДу. Зокрема, головний акушер-гінеколог ДОЗ ОДА  Олександр Жилко доповів, які заходи вживаються в області з метою запобіганню передачі ВІЛ та сифілісу від матері до дитини під час вагітності та годування. За словами посадовця, задля елімінації (повного припинення передачі) ВІЛ та сифілісу від матері до дитини в Україні на законодавчому рівні гарантовано вільний доступ до послуг з профілактики передачі ВІЛ усім вагітним та новонародженим, що дозволило країні досягти прогресу у зниженні показника частоти передачі. Щодо нашої області, то починаючи з 2019 року, показник передачі ВІЛ від матері до дитини зберігається на рівні 0%.

Основними складовими такої профілактики є високий рівень охоплення допологовим спостереженням за вагітними та добровільного тестування вагітних на ВІЛ, профілактичне антиретровірусне лікування ВІЛ-інфікованих жінок та забезпечення дітей, народжених ВІЛ-інфікованими матерями, антиретровірусною профілактикою і вигодовування їх адаптованими штучними сумішами. Так, за 9 місяців цього року упродовж вагітності на ВІЛ-інфекцію дворазово обстежено 96,2% від усіх вагітних жінок, що перебувають на обліку. Впродовж 2022 року в області народилося 22 дитини від ВІЛ-інфікованих жінок, 2021 році їх було 32, у 2020 році – 43. У поточному році на обліку в обласному центрі СНІДу перебувало 32 ВІЛ-інфікованих вагітних жінок, з них 5 – з числа ВПО. Із 22 жінок, що вже народили, лише 1 вагітна не перебувала на диспансерному обліку з приводу вагітності, а позитивний результат на ВІЛ був отриманий після обстеження швидкими тестами в пологах.

Вродженого сифілісу протягом останніх 15 років в Хмельницькій області не зафіксовано. За протоколами забезпечено дворазове обстеження вагітних. За 9 місяців цього року показник охоплення ними склав 96,2%. У 2022 році серед вагітних було виявлено 5 жінок, хворих на сифіліс. Усі пацієнтки отримали необхідне лікування, 3 з них уже народили, діти обстежені і  здорові.

Олександр Жилко відмітив активну координуючу роль у цій роботі обласних центрів – профілактики та боротьби зі СНІДом і дерматовенерологічного та особисто їх керівників у співпраці з акушерсько-гінекологічною службою закладів охорони здоров’я області.

Про стан провадження замісної підтримувальної терапії у Хмельницькій області в 2022 році для наркозалежних пацієнтів розповів головний експерт з наркології ДОЗ Антон Гринькевич. За словами посадовця, в Хмельницькій області працює 13 сайтів замісної підтримувальної терапії, які функціонують в структурі закладів охорони здоров’я. Станом на 30.11.2022 року на замісній підтримувальні терапії у Хмельницькій області перебувала 471 особа. У 2022 році, через військову агресію росії, спостерігались певні логістичні проблеми у плановій доставці препаратів ЗПТ в область, але ДОЗ ОДА в найкоротші терміни був зроблений перерозподіл наявних препаратів ЗПТ на обласній базі спецмедпостачання та  препарати були направлені у ЗОЗ для проведення безперервних курсів лікування. Також у перші місяці війни значно збільшився потік пацієнтів на програму за рахунок внутрішньо переміщених осіб. При наявних на той час 378 пацієнтах на усіх сайтах, кількість збільшилась до 446 тільки за 2 місяці. На даний момент таких пацієнтів є 471. З початку введення військового стану для отримання замісного препарату звернулося 72 пацієнта з числа внутрішньо переміщених осіб, з них 21 пацієнт перебував на сайтах ЗПТ у приватних закладах охорони здоров’я. Фахівець поінформував також, що в роботі сайтів замісної підтримувальної терапії в Хмельницькій області на 2023 рік заплановано розширення програми за рахунок набору нових пацієнтів на працюючі сайти, у кількості 836 пацієнтів.

Окрему увагу учасники засідання приділили заходам з постконтактної профілактики в закладах охорони здоров’я області серед уразливих до ВІЛ груп населення, стану забезпечення закладів охорони здоров’я області швидкими тестами та організації тестування на ВІЛ у ЗОЗ області.

Про результати реалізації грантів Глобального фонду та виконання спеціальних умов грантових угод громадськими та неурядовими організаціями області у 2022 році розповіли Сніжана Стрілець, голова правління Хмельницького обласного відділення благодійної організації “Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД”, яка надає допомогу ВІЛ-інфікованим, хворим на туберкульоз та засудженим, та Лариса Висоцька, президент громадської організації «Хмельницька асоціація громадського здоров’я «Вікторія»», що надає послуги по профілактиці ВІЛ/СНІДу, гепатитів, туберкульозу серед вразливих груп населення, зокрема споживачів ін’єкційних наркотиків.

Також учасники засідання заслухали інформацію про організацію виявлення та діагностики туберкульозу серед населення у 2022 році на прикладі роботи Полонського та Новоушицького центрів ПМСД.