14.12.2022 — 11:08

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

14 грудня вся Україна вшановує героїв-учасників ліквідації наслідків техногенної катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції, що сталася у 1986 році. Ця дата була обрана не випадково. 36 років тому у цей день відбулася значима подія, яка поклала початок утихомирення прихованої небезпеки. Був зданий в експлуатацію об’єкт «Укриття» – саркофаг, котрий забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному, четвертому, реакторі Чорнобильської АЕС.

З 2006 року, відповідно до Указу Президента, 14 грудня оголошено Днем вшанування учасників ліквідації наслідків техногенної катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції. Цього дня українці вшановують героїчних та самовідданих людей, багато з яких заплатили за це власним життями і здоров’ям, вшановують тих, кому вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення.

Сьогодні керівництво області та міста, рятувальники, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятників «Героям-пожежникам, які врятували світ від ядерної катастрофи» та “Героям та жертвам Чорнобиля”.

Вічна пам’ять тим, хто віддав життя, зупиняючи ядерний смерч. Глибока шана та щира подяка усім ліквідаторам, хто зробив вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи!