19.12.2022 — 10:41

Комплект нагород чемпіонату світу в українських важкоатлеток

На чемпіонат світу з важкої атлетики, який з 5 по 16 грудня приймало місто Богота (Колумбія), збірну команду України представили 5 важкоатлеток. Найбільший інтерес вболівальників був прикутий до змагань жінок у ваговій категорії 81 кг, адже там виступали дві титуловані українки.

Розпочали вони чемпіонат успішно – здобули нагороди в першій вправі. У ривку триразова чемпіонка Європи в двоборстві харків’янка Ірина Деха перемогла з результатом 122 кг, а представниця Хмельниччини, абсолютна чемпіонка світу 2021 року (ривок, поштовх, двоборство) Аліна Марущак стала срібною медалісткою (119 кг). При цьому, обоє перевершили рекорд України (117 кг), який був встановлений Аліною 15 вересня поточного року на чемпіонаті України в Хмельницькому.

Та все ж у двоборстві українки зупинилися на підступах до п’єдесталу. Розподіл нагород у сумі вирішився після поштовху, під час виконання якого спортсменки мали  по три підходи. Вдалими для наших співвітчизниць стали лише перші спроби: Деха зафіксувала 138 кг (6 місце), а Марущак підняла 137 кг (7 місце) -особисті рекорди спортсменок. Наступна заявлена вага 142 кг їм не підкорилась. Основні конкурентки виявились вправнішими і обійшли їх як у поштовху, так і в двоборстві. У підсумку, навіть покращивши  особисті показники в двоборстві, Ірина посіла 4 місце (260 кг), Аліна опинилася на 6 позиції (256 кг). Переможний дубль святкували китаянки. Захистити звання абсолютної чемпіонки світу в цій дисципліні Аліні Марущак не вдалося. В минулому році для перемоги їй вистачило набрати  сумарно лише 248 (113+135) кг.

Ще одну нагороду для України – бронзову медаль у ривку, виборола Каміла Конотоп (вагова категорія 59 кг) з Харкова, яка підняла 102 кг, що на 1кг менше ніж у срібного призера та переможця.

Довідка.

Чемпіонат світу 2022-перші відбірні рейтингові змагання до Ігор ХХХІІІ Олімпіади 2024 року в Парижі, де призери будуть визначатись лише у двоборстві. Попереду у потенційних олімпійців ще 4 рейтингових старти, після підведення підсумків яких у кожній з 10 вагових категорій (5 -у чоловіків та 5- у жінок) буде визначено по 12 спортсменів (не більше одного від країни).

Всього  боротись за олімпійські медалі у Франції  будуть 120 важкоатлетів, котрі отримають ліцензії відповідно до умов відбору.