23.12.2022 — 15:45

В умовах сьогодення найважливішим завданням є створення безпекових умов для усіх учасників освітнього процесу, – Сергій Гамалій

На цьому наголосив начальник ОВА Сергій Гамалій на засіданні колегії під час розгляду питання про стан формування оптимальної мережі закладів освіти для забезпечення надання якісних освітніх послуг. З даного питання доповіла директор Департаменту освіти, науки, молоді та спорту ОВА Дарія Басюк.

Головні тези доповіді:

➡ Формування мережі визначається демографічною та воєнною ситуаціями в області. За останні 5 років народжуваність в області зменшилася майже на 3 тисячі дітей, із 11628 у 2017 році до 8762 у 2021. На листопад 2022 року за межі України з області  виїхало 7196 дітей, з тимчасово окупованих територій на Хмельниччину перемістилося 6227 дітей. Майже всі діти, які виїхали за корон, продовжують навчатися у закладах освіти області з використанням дистанційних технологій.

➡ Станом на 15 листопада на Хмельниччині функціонує 683 заклади дошкільної освіти, з них 153 є структурними підрозділами закладів загальної середньої освіти. Дошкільних закладів комунальної форми власності – 675, державної – 1, приватної – 7. У закладах дошкільної освіти виховується 37387 дітей, працює 4,5 тис. педагогічних та 5 тис. технічних працівників.

➡ Функціонує 561 заклад загальної середньої освіти, у тому числі 21 початкова школа, 212 гімназій та 328 ліцеїв.

➡ Функціонує 14 закладів освіти обласної комунальної власності з цілодобовим перебуванням дітей, з них: 5 ліцеїв (3 – з поглибленим вивченням предметів та курсів, 1 – з посиленою військово-фізичною підготовкою), 1 – для дітей, які потребують додаткового соціального захисту; 5 спеціальних шкіл (3 – для дітей з інтелектуальними порушеннями, 1 – для дітей із порушенням зору, 1 – для дітей із порушенням слуху та мовлення); 3 навчально-реабілітаційні центри для дітей зі складними порушеннями, 1 дитячий будинок. Проєктна потужність закладів – 3872 дитини. У 2022/2023 навчальному році контингент становить 2802 дитини (88% від проєктної потужності).

➡ Передбачено збереження функціонування Кам’янець-Подільського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою та перехід ліцеїв загальної середньої освіти до 2027 року на здобуття профільної освіти та перепрофілювання їх на спеціалізовані заклади.

➡ З 01 вересня 2022 року розпочато освітній процес у Державному ліцеї-інтернаті з посиленою військово-фізичною підготовкою “Кадетський корпус” імені І.Г. Харитоненка Державної прикордонної служби України. Учнівський контингент ліцею становить 249 ліцеїстів.

➡ У закладах загальної середньої освіти навчається 140 271 учень, працює 15 588 педагогічних та 8 тисяч технічних працівників.

➡ Зменшення кількості дітей шкільного віку у сільській місцевості призвело до закриття у поточному році 13 закладів загальної середньої освіти, 2 реорганізовано у філії, через відсутність учнів призупинено навчальний процес у 5, 30 реорганізовано з пониженням ступеня. У 2 закладах відновлено юридичний статус.

➡ У 25 територіальних громадах відсутні заклади загальної середньої освіти із малою наповнюваністю: у Хмельницькому районі нараховується 8 громад, Кам’янець-Подільському – 7, Шепетівському – 10.

➡ Середня наповнюваність класів в області цьогоріч становить 19 учнів, найбільша – у Хмельницькій міській територіальній громаді – 29 учнів, найнижча у Китайгородській сільській територіальній громаді – 8.

➡ З початком повномасштабного вторгнення росії на територію України постало питання організації навчального процесу під час дії правового режиму воєнного стану, а також забезпечення безпеки дітей під час перебування в закладах освіти. Наразі: 440 (69%) закладів дошкільної освіти, 474 (78%) заклади загальної середньої, 23 (100%) професійної  (професійно-технічної), 20 (100%) закладів передвищої та 13 (100%) вищої освіти отримали комісійний дозвіл та розпочали навчальний процес у  змішаному (очно-дистанційному) або офлайн режимах.

➡ В області функціонує 41 опорний заклад освіти з 32 філіями (8 закладів отримали статус з початку 2022 року).

➡ На звітну дату підвіз учнів та педагогічних працівників до закладів освіти, які працюють за очною або змішаною формами, здійснюють 345 шкільних автобусів. 82 транспортні одиниці передано для потреб Збройних сил України, 13 транспортних одиниць були в користуванні місцевих комісаріатів, до початку навчального року їх повернуто балансоутримувачам. У цьому році заплановано придбати та передати територіальним громадам 18 транспортних засобів. Крім того, за кошти місцевих бюджетів придбано 3 шкільних автобуси, проводяться закупівельні процедури для придбання ще 4.

➡ Альтернативою державним/комунальним закладам освіти в умовах сьогодення можуть стати приватні школи. На сьогодні в області функціонує 6 таких закладів.

➡ Для забезпечення психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами в області утворено та функціонують 27 інклюзивно-ресурсних центрів. Існує потреба в утворенні ще 3 (2 – м. Хмельницький, 1 – м. Кам’янець-Подільський). Наразі із 27 інклюзивно-ресурсних центрів 11 – обслуговують тільки власні територіальні громади, 10 – обслуговують також територіальні громади, де інклюзивно-ресурсні центри не створено.

➡ В області функціонує 23 заклади професійної (професійно-технічної) освіти) та 3 навчальні центри при установах виконання покарань, в яких навчаються 9289 здобувачів освіти.

➡ На території Хмельницької області функціонує 33 заклади освіти фахової передвищої (20) та вищої (13) освіти усіх рівнів акредитації та форм власності, у тому числі 5 університетів, 2 академії, 5 інститутів, 20 коледжів та 1 філія Донецького національного університету імені Василя Стуса “Бізнес-інноваційний центр “ДонНУ – Поділля”. Також функціонують 2 заклади вищої та 2 заклади фахової передвищої освіти з тимчасово окупованих територій.

➡ Загальний ліцензований обсяг закладів вищої освіти становить 13997 осіб, при цьому загальна кількість здобувачів освіти на І курс навчання у 2022/2023 нав­чальному році нараховує 5933 особи, або усього 42% до ліцензованого обсягу.

➡ Кількість випускників з отриманням повної загальної середньої освіти у 2021/2022 навчальному році становила 7424 особи, що на 226 осіб менше у порівнянні з 2020/2021 навчальним роком.

➡ На 01 вересня 2022 року в області функціонувало 64 заклади позашкіль­ної освіти. У цих закладах займається 33850 дітей, що становить 25% від загаль­ної кількості дітей віком від 6 до 17 років.

Підсумовуючи сказане, Сергій Гамалій наголосив, що в умовах сьогодення найважливішим завданням є створення безпекових умов для усіх учасників освітнього процесу. Тому потрібно далі працювати над подальшим створенням та облаштуванням споруд цивільного захисту для закладів освіти, продовжувати роботу зі створення “Класів безпеки” у закладах освіти, оновлювати матеріально – технічну базу кабінетів “Захисту України”. Поряд з цим, додав він, необхідно максимально використовувати технології дистанційного навчання.

На завершення колегії присутні затвердили плани роботи обласної державної адміністрації (обласної військової адміністрації) на 2023 рік та І квартал 2023 року.

“Шановні колеги, ми пройшли великий шлях боротьби, ми вистояли, і обов’язково переможемо. Минає 2022 рік – найважчий рік в житті кожного з нас, він ніколи не забудеться і не зітреться в пам’яті, навіть тоді, коли загояться  рани. Це рік українського героїзму, незламності, коли Україна об’єднала усі сили добра планети у боротьбі проти терориста – московії. Ми всі безмежно вдячні нашим Збройним Силам України, волонтерам, кожному, хто бореться, працює в тилу для наближення нашої перемоги. Я дякую кожному з вас за наполегливу працю у складних умовах війни. Щиро вітаю вас з прийдешнім Новим роком та Різдвяними святами. Нехай новий рік принесе усім добрі новини, стане переможним, мирним, щедрим на добро і тепло, на успішну і результативну працю. Божого Благословення нашим захисникам, Хмельниччині, всій Україні. Слава Україні! Героям Слава!”, – сказав очільник області, завершуючи засідання колегії ОВА.