30.01.2023 — 16:07

На Хмельниччині презентували результати моніторингу стану забезпечення інформаційних прав в умовах воєнного стану

Про стан забезпечення органами державної влади та місцевого самоврядування центральних областей України інформаційних прав в умовах воєнного стану говорили сьогодні під час засідання “круглого” столу.

До спільного обговорення долучилися представники від ПРООН (програма розвитку ООН) в Україні, Уповноваженого та Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини, перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін, представники РВА, органів місцевого самоврядування області, а також представники від обласних, районних військових адміністрацій та органів місцевого самоврядування Чернівецької, Черкаської, Кіровоградської та Вінницької областей. Модератором заходу виступив Олексій Кабанов – експерт ПРООН з питань забезпечення та дотримання інформаційних прав.

Так, в рамках інформаційно-просвітницької кампанії присутнім були представлені результати моніторингу стану забезпечення інформаційних прав в умовах воєнного стану в 2022 році. Зокрема, під час моніторингу оцінювалась якість оприлюднення публічної інформації на офіційних вебсайтах державних органів, а також надання відповідей на інформаційні запити та звернення громадян в умовах дії обмежень, пов’язаних із запровадженням воєнного стану.

Представник Уповноваженого з інформаційних прав Юлія Деркаченко зазначила, що з початком війни органи державної влади та органи місцевого самоврядування зіштовхнулися з недоліками чинних Законів України, які стосуються доступу до інформації. Виникало чимало питань, яку інформацію можна оприлюднювати, а яка відноситься до службової. За словами посадовиці, за 2022 рік Департаментом моніторингу додержання інформаційних прав Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини було опрацьовано майже 13 тис повідомлень. Усі ці проблемні аспекти відображені в результатах моніторингу.

В свою чергу, перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін наголосив, що сьогодні країна перебуває в іншому інформаційному вимірі, сьогодні інформація – це чутлива сфера, яка може бути як інструментом до змін, до перемоги, так і інструментом до підступного удару зі сторони ворога. Тому в умовах воєнного стану потрібно обережно та професійно підходити до оприлюднення тих чи інших відомостей. За його словами, такі зустрічі є вкрай важливими, оскільки вони розкривають ті проблеми, на які потрібно швидко реагувати. Також таке спілкування дозволяє знайти рішення, яким чином надати максимум інформації і, разом з тим, як убезпечитися від розкриття важливих даних, які можуть бути використані з метою завдання шкоди державі чи окремій громаді.

Під час тренінгу на тему “Практичні аспекти дотримання інформаційних прав в умовах воєнного стану”, який пройде завтра, спікери нададуть практичні рекомендації щодо особливостей розгляду запитів на публічну інформацію, яка становить суспільний інтерес, відстрочки в їх задоволенні, а також щодо необхідності обґрунтування правомірності обмеження доступу до інформації при наданні відповіді на запит.

Зазначимо, що інформаційно-просвітницька компанія з популяризації результатів моніторингу з доступу до публічної інформації ініційована Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, за підтримки проєкту «Права людини для України», який впроваджується ПРООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

З результатами моніторингу можна ознайомитися тут