03.02.2023 — 14:49

Володимир Юр’єв відвідав перше модельне укриття на Хмельниччині

Сьогодні у місті Хмельницькому відбулася презентація укриття, яке було оновлене відповідно до концепції відкриття модельних укриттів в освітніх закладах у межах програми «Безпечна Школа». Серед гостей, які завітали на презентацію, були заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв, народний депутат України Сергій Мандзій, заступник голови ДСНС України Роман Примуш, міський голова Олександр Симчишин, представники силових структур, громадськості та педагоги.

Розпочав захід Президент міжнародної благодійної організації «Фонд Східна Європа» Віктор Лях. Він розповів присутнім, що за ініціативи фонду, задля підтримки освітньої системи, на сьогодні уже облаштовано 28 сховищ в закладах освіти у 6 містах України. Серед них три модельних укриття, зокрема у Хмельницькому, Києві та Чернігові, облаштовані таким чином, аби слугувати прикладом для інших навчальних закладів та місцевої влади.

Суть таких укриттів полягає у тому, щоб здобувачі знань під час повітряної небезпеки могли перебувати у безпечних умовах та продовжувати навчальний процес, подібно тому, як це відбувається у звичайних навчальних класах та аудиторіях.

В свою чергу, Володимир Юр’єв зазначив, що українська система освіти зазнавала серйозних викликів впродовж останніх декількох років, а війна поставила під загрозу весь освітній процес. Однак, спільними зусиллями влади та громадськості вдалося в значній мірі налагодити навчання відповідно до нових реалій.

“На сьогодні в області вдалося відремонтувати більше тисячі укриттів, тому у понад 80% навчальних закладів Хмельниччини відбувається повноцінний, офлайновий навчальний процес. Завдяки ініціативі та активній комунікації начальника ОВА Сергія Гамалія із благодійниками, вдалося залучити чимало тих, хто прийшов на допомогу у відновленні здобуття освіти для нашого зростаючого покоління патріотів,” – наголосив посадовець.

Варто зазначити, що відповідно до вимог ДСНС такі укриття оснащені усім необхідним для збереження життя та комфортних умов перебування у ньому. Відтак, в базове укомплектування сховища за програмою «Безпечна Школа» входять меблі для сидіння, кулери, фільтри для води та забезпечення доступу до питної води, система вентиляції повітря, проектор або телевізор, якісне освітлення та аварійні світильники, інтернет, автономне тепло та енергопостачання, аптечки, засоби протипожежного захисту та матеріали для занять, ігор з дітьми, тощо.

Програма «Безпечна Школа» реалізується МБО «Фонд Східна Європа» у партнерстві з Міністерством освіти та науки України, Державною службою з надзвичайних ситуацій та Міністерством внутрішніх справ.