21.10.2016 — 16:13

Селекторна нарада з Міністерством охорони здоров’я України

21 жовтня у конференц-залі Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації відбулася відеоселекторна нарада Міністерства охорони здоров’я України з регіонами під головуванням в. о. Міністра Уляни Супрун.

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації представляли директор Департаменту Яків Цуглевич, його заступники Тетяна Косовська та Наталія Федів, представники структурних підрозділів ДОЗ, закладів охорони здоров’я, а також Хмельницького обласного Центру здоров’я.

dscn6084

 На початку наради в. о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун наголосила, що хоча перевищення епідпорогу поки нема, але готуватися до сезонного підвищення захворюваності на грип уже треба. За її словами, сьогодні в Україні зареєстровані і дозволені для профілактики 2 вакцини від грипу, кількістю 105 тисяч флаконів. Наразі препарати проходять контроль якості у Державному експертному центрі (ДЕЦ). До кінця місяця ця процедура має бути завершена, а далі – використання згаданих вакцин для профілактики грипу буде дозволене офіційно і розподілене по регіонах.

Крім того Уляна Супрун довела до відома учасників наради інформацію щодо міжнародної закупівлі ліків. Так, станом на 21 жовтня придбано 91 % від загальної кількості імунобіологічних препаратів, 72 % – уже розвезені в регіони. 28 вересня отримали бівалентні вакцини проти поліомієліту, а 29 вересня – 450 тисяч доз вакцини для профілактики гепатиту В. Уже з 24 жовтня ці препарати будуть надходити до регіонів.

Також в. о. Міністра додала, що уже підписані або готові до підписання договори на 2016 рік з кількома організаціями, зокрема ЮНІСЕФ та ПРОООН, на перші 23 програми закупівлі вакцин та імунобіологічних препаратів. Над рештою програм у Міністерстві наразі працюють, триває активний діалог з організаціями, що прагнуть співпрацювати з МОЗ.

Заступник Міністра з питань європейської інтеграції Оксана Сивак зазначила, що скептичне ставлення людей до вакцинації, в тому числі і від сезонного грипу, відіграє негативну роль. Тому вирішальною у громадському здоров’ї має стати саме санітарно-просвітницька робота. Заступник Міністра підкреслила, що треба постійно нагадувати про профілактику, і вакцинацію, в тому числі. У минулому році були продані лише 50 тисяч доз вакцини для профілактики грипу. В зоні ураження недугою, як і раніше перебувають діти, люди похилого віку, і ті, хто працюють у колективах. Не потрібно соромитись і постійно нагадувати їм прості правила профілактики – часте миття рук, провітрювання приміщення та вживання достатньої кількості вітамінів.

dscn6081

За матеріалами  обласного Центру здоров’я