02.03.2023 — 15:00

Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб прозвітув про рік роботи в умовах війни

1 березня в приміщенні ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” відбулася нарада за підсумками роботи у 2022 році. Долучився до обговорення і заступник начальника ОВА Сергій Ткачук.

Звертаючись до присутніх, Сергій Ткачук відмітив, що обласна військова адміністрація тісно співпрацює із центром: разом пройшли багато важких випробувань, в першу чергу щодо боротьби із пандемією коронавірусної хвороби, а в подальшому – із нелегкими викликами, які з’явились у зв’язку із війною. “Думаю, що і в поточному році, завдяки вашій професійності та наполегливості ви виконаєте всі поставлені планові завдання, не допустите погіршення санітарно – епідеміологічної ситуації на теренах області, а в разі виникнення ускладнень професійно їх усунете,” – зазначив Сергій Петрович.

Окрім того, посадовець вручив кращим працівникам установи відзнаки Міністерства охорони здоров’я України.

В свою чергу, генеральний директор Центру, головний державний санітарний лікар області Микола Габрикевич, подякував обласній військовій адміністрації за щоденну підтримку й розуміння, за сприяння в отриманні генераторів та іншого обладнання, що необхідне для стабільного функціонування установи в умовах воєнного стану.

Далі учасники наради перейшли до розгляду питань порядку денного. Заступник генерального директора з епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Микола Коломієць проаналізував стан інфекційної захворюваності за 2022 рік та окреслив завдання відокремлених структурних підрозділів щодо покращення роботи з закладами охорони здоров`я. Зокрема, він повідомив, що за рік рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції зріс вдвічі за рахунок гастроентероколітів, спричинених як встановленими, так і невстановленими збудниками. Крім того, в області зареєстровано 204 випадки сальмонельозу.

Заступник генерального директора по роботі з органами місцевого самоврядування та комунікації Наталія Ткачук звітувала про роль комунікації в розбудові системи громадського здоров’я Хмельницької області. Вона повідомила, що Центр керується 10 оперативними функціями громадського здоров`я, що затверджені ВООЗ, і, попри війну, ефективно комунікує зі стейкхолдерами та ЗМІ на тему профілактики захворювань, лабораторних досліджень вірусів та інфекцій, якості води, повітря й радіаційного стану територій, промоції здорового способу життя та вакцинації проти багатьох інфекцій, в тому числі тих, що входять до національного Календаря профілактичних щеплень України.

Заступник генерального директора з організаційних питань Юрій Лисюк повідомив, що поліпшення роботи установи з надання платних послуг та збільшення надходжень на спеціальний рахунок є одним із її пріоритетних завдань. Зокрема, у 2022 році вдалося збільшити дохід Центру на 25%, у порівнянні з 2021 роком. А станом на 24 лютого 2023 року установа завдяки здійсненню лабораторних досліджень та наданню платних послуг заробила на 37% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Насамкінець генеральний директор Центру Микола Габрикевич подякував колегам за плідну роботу протягом року і підкреслив, що наразі держава делегувала установі низку нових функцій, які потрібно опановувати. На цьому й рекомендував зосередитись.