20.03.2023 — 09:02

На Хмельниччині рятувальники активно патрулюють екосистеми та приватний сектор

Переважна кількість пожеж в екосистемах трапляється через легковажність громадян, або навмисні підпали. Попри чисельні застереження рятувальників люди продовжують наводити лад на своїх земельних ділянках та прилеглих територіях шляхом випалювання сухостою. Нерідко такі дії призводять до масштабних пожеж, або ж палії втрачають власні домоволодіння, адже вогонь легко перекидається на будівлі.

Аби знизити статистику пожеж в природних екосистемах, надзвичайники здійснюють інформаційно-роз’яснювальну. Так, 18 березня рятувальники області вкотре здійснили рейд відкритими територіями та приватним сектором Хмельницької області.

Під час профілактики фахівці ДСНС поспілкувалися з людьми щодо заборони спалювання сміття, сухої рослинності та опалого листя, нагадали основні правила пожежної безпеки, яких слід дотримуватися під час дозвілля на природі, прибирання присадибних ділянок, аби не допустити лиха. Також представники Служби порятунку наголосили, що за «прибирання вогнем» передбачено відповідальність у вигляді штрафу, або ж позбавлення чи обмеження волі, якщо такі дії призвели до серйозних наслідків.

Кожному співрозмовнику рятувальники вручили листівки із зазначеними правилами та штрафними санкціями.

А ми, своєю чергою, пропонуємо Вам альтернативу спалюванню сухої рослинності! Це компостування! Простими словами нагромадження сухого листя, трави в спеціально облаштованому місці. Де за деякий час, ця рослинність перегниє та утвориться компост. Який Ви використаєте для удобрення власних присадибних ділянок. Просто, безпечно, а головне корисно!

З початку року на території Хмельницької області виникло 28 пожеж в природних екосистемах.

ГУ ДСНС України у Хмельницькій області