22.03.2023 — 09:12

Сапери Хмельниччини провели урок з мінної безпеки для студентів з Маріуполя

Три шкільних парти щільно заставлені вибухонебезпечними предметами, і це лише крихітна частина з того, що вже знешкодили сапери Хмельниччини на звільнених від ворога українських територіях. Сапери Аварійно-рятувального загону спецпризначення провели урок з мінної безпеки для студентів Маріупольського будівельного фахового коледжу, який на період війни розташувався у Хмельницькому. Мета уроку — пояснити про небезпеку сучасних боєприпасів та тих, що досі є на території нашої країни з часів Другої Світової війни. Залишені ворогом-росіянином, щоб скалічити чи вбити українців — це реальність сучасної України у вогні.

Протипіхотні міни, які встановлюються на розтяжку, протитанкові міни, ручні гранати часів Другої Світової війни, касетні снаряди, артилерійські снаряди – історія та сучасність, які вбивають українців… Як вони виглядають, як детонують, де можуть бути приховані та як реагувати під час виявлення? Детально та з прикладами з власної історії діляться досвідом піротехніки з підлітками. Серед слухачів велика частина дітей, які евакуювалися з Маріуполя у березні, вони дивилися в очі смерті… А поруч з ними — діти з Хмельницького, відносно тилового міста — таку вибухівку вони бачать вперше у житті. Але всіх цікавило одне: чи може будь-хто втрапити у пастку замаскованих мін та як реагувати під час виявлення небезпечної знахідки.

Сапери, після багатомісячної роботи на звільнених територіях Київської, Харківської, Чернігівської областей, впевнені, що вибухонебезпечні предмети не обирають «жертву», через неуважність, ігнорування заборон на тій чи іншій території, можна втрапити у смертельну пастку. Тому радять пильно дивитися під ноги, не відвідувати лісів та паркових зон, якщо на це є заборона, у разі виявлення невідомого або підозрілого предмета – відійти на безпечну відстань та зателефонувати «101» або «102».

Далі працюватимуть фахівці.

ГУ ДСНС України у Хмельницькій області