22.03.2023 — 15:10

В ОВА обговорили заходи з протидії туберкульозу та ВІЛ/СНІДу

21 березня в ОВА відбулося засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. Провів його голова обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу – заступник начальника ОВА Сергій Ткачук. У роботі засідання також взяли участь члени ради, керівники закладів охорони здоров’я області, окремих структурних підрозділів ОВА, представники благодійних та громадських організацій, тощо.

Розпочинаючи обговорення Сергій Ткачук зазначив, що в умовах сьогодення усі відповідальні особи працюють над тим, щоб попередити та не допустити поширення таких хвороб як туберкульоз та ВІЛ-інфекції/СНІД, і це надзвичайно важливо. Звичайно, додав посадовець, подолання таких соціально значущих хвороб було б неможливе без підтримки благодійних та громадських організацій.

“Сьогодні наша країна перебуває у стані війни, поряд з цим продовжуються впроваджуватися реформи в медичній сфері: триває реформування вторинного і третинного рівня медичної допомоги. З огляду на це, ми маємо напрацювати новий формат, нові моделі, віднайти нові ефективні форми забезпечення відповідними медичними послугами таку категорію пацієнтів. Також не слід забувати і про надання психологічної підтримки. Тому необхідно спільно розробити комплексний підхід по усіх напрямках, який має бути забезпечений”, – сказав заступник начальника ОВА.

Принагідно посадовець подякував працівникам медичної галузі за те, що щодня у складних умовах рятують життя людей як на фронті, так і в тилу та запевнив, що обласна військова адміністрація завжди готова підтримати та долучитися до реалізації позитивних новацій в галузі охорони здоров’я.

В продовження засідання т.в.о. директора КНП «Хмельницький обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом» Олександр Касяндрук проінформував про необхідність та доцільність впровадження методу дистанційного лікування хворих на СНІД в Хмельницькій області. В своїй доповіді він зазначив, що з початком епідемії коронавірусу та війни в Україні пацієнтам стало важко отримати консультативну допомогу, лабораторне обстеження та лікарські засоби, а для деяких людей, що проживають у віддалених районах практично неможливо. За його словами, це стало серйозним викликом для Центру СНІДу в напрямку утримання пацієнтів на лікуванні та перебування на диспансерному нагляді. Так, за І квартал поточного року в області взято під нагляд з вперше в житті встановленим діагнозом ВІЛ-інфекція 45 осіб, показник захворюваності на ВІЛ-інфекцію склав 2,6 на 100 тис. населення. За аналогічний період минулого року – 28 осіб (показник захворюваності 2,3 на 100 тис. населення).

Під диспансерний нагляд взято 5 дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками, які перебуватимуть під наглядом до уточнення ВІЛ-статусу (18 місяців). За аналогічний період минулого року – 6 осіб. Вперше встановлено діагноз СНІД 16 особам. Показник захворюваності на СНІД складає 1,3 на 100 тис. населення (за аналогічний період минулого року 9 осіб – 0,7 на 100 тисяч населення). Кількість померлих від СНІД – 8 (показник 0,65 на 100 тисяч населення), аналогічно за минулий рік. На АРТ перебуває 1946 осіб, з них 72 ВПО. З 2421 осіб, які є на обліку як ВІЛ-інфіковані, 1840 знаходяться на обліку в Центрі СНІДу, з них 1500 отримують пожиттєво АРТ. Близько 500 осіб – це жителі області, частина з яких проживають у віддалених районах.

Він додав, що відсутність транспортного сполучення та коштів могла призвести до переривання лікування. Тому необхідно було прийняти неординарні рішення щодо забезпечення такої категорії пацієнтів медичною допомогою. Відтак, Центром СНІДу спільно з ВБО ЛЖВ та ГО «Конвіктус» організовано систему забезпечення лікарськими засобами через поштові відправлення. В поточному році було здійснено 300 таких відправлень. Також організовано виїзди для проведення консультацій лікаря на дому у пацієнта та забір крові для проведення лабораторних досліджень з метою визначення якості лікування.

Далі про стан впровадження доступу ВПО, які зазнають негативного впливу епідемії туберкульозу до необхідних послуг з охорони здоров’я в умовах війни доповіла Алла Лопатіна-Вознюк. Вона розповіла, що напрямки роботи пацієнтської організації «TB People» наразі багатогранні, адже вони спрямовані на індивідуальні потреби кожного пацієнта ТБ спільноти. Значну увагу приділяється зменшенню стигматизації хворих та створення мережі параюристів  для представництва інтересів пацієнтів.

Так, успішно продовжується робота параюристів у містах Славута та Хмельницький. Параюристам вдалося за цей час вирішити проблеми у 15 випадках порушення прав та стигматизації хворих на ТБ.

Також директор КНП « Хмельницький обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» Сергій Василенко доповнив, що за минулий рік у поліклінічне відділення закладу звернулися 186 внутрішніх переселенців з підозрою на туберкульоз, з них діагноз туберкульозу підтверджено у 11 осіб (6%). Всі хворі проліковані як стаціонарно, так і амбулаторно. У 2023 році заплановано дообстеження профілактичними оглядами 10 470 осіб. За 3 місяці 2023 року вже діагностовано 5 випадків туберкульозу серед ВПО. З метою раннього виявлення туберкульозу серед внутрішньо переміщених осіб, було здійснено три виїзди пересувним флюоромобілем у Славутський, Шепетівський, Старокостянтинівський ЦПМСД. Загалом проведено 1317 обстежень, патології не виявлено.

Заслухали учасники засідання і інформацію про надання соціальних послуг наркозалежним внутрішньо переміщеним особам. З даного питання доповіла Лариса Висоцька – президент ГО «Асоціація громадського здоров’я «Вікторія»», яка зазначила, що в рамках основної діяльності та реалізації проєктів, спрямованих на роботу з ключовими групами, асоціація «Вікторія» щорічно охоплює більше 5000 осіб, які є представниками груп населення, найбільш уразливих до ВІЛ, включаючи споживачів ін’єкційних наркотиків та їх партнерів, секс-працівників, ЛЖВ. Протягом 2022-2023 років в організації було зареєстровано 277 (210 ЛВНІ, з них 32 жінки, 35 партнерів ЛВНІ) отримувачів соціальних послуг з числа внутрішньо переміщених осіб, у І кварталі 2023 року 67 ЛВНІ чоловіків та 10 жінок.

Також соціальні працівники «Вікторії» здійснювали збір та видачу теплого одягу, предметів першої необхідності. Проте проблема забезпечення нагальних гуманітарних потреб клієнтів-ВПО є наразі актуальною. Тому ініціативною групою організації була зроблена та подана заявка на конкурс «Гуманітарна підтримка ініціатив спільнот ключових груп (КГ) населення, які зазнають негативного впливу епідемії ВІЛ в Україні», з метою надати матеріальну та психологічну кризову допомогу 150 клієнтам асоціації з числа наркозалежних, ВІЛ-інфікованих та  ВПО  з ключових груп, які постраждали від війни.

На завершення Олена Пилипюк – керівник ГО «Позитивні жінки» проінформувала про надання послуг з адвокації у випадках порушення прав жінок та дівчат, які живуть з ВІЛ. Моніторинг, реагування та подальший супровід. В своїй промові вона зазначила, що місія та стратегічна ціль ГО «Позитивні жінки» – об’єднатись, аби жінки, які живуть з ВІЛ в Україні, могли вільно, без бар’єрів та обмежень, реалізовувати свої права та можливості, а також почувати себе захищеними від стигми, дискримінації та насильства.

Так, БФ «Позитивні жінки Хмельницький» з метою захисту прав та інтересів ВІЛ позитивних жінок, виходячи із загального розуміння необхідності забезпечення захисту прав та інтересів ВІЛ позитивних жінок підписали Меморандум про співпрацю з ГО «Подільська правова ліга» та КНП “Хмельницький обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом”. Завдяки плідній співпраці, за попередній квартал, здійснюючи правозахисну діяльність безкоштовними послугами юриста та адвоката скористались 14 жінок переадресованих до Подільської правової ліги. Спільно з партнерами розроблено план дій та стратегій для ефективного моніторингу та реагування на порушення прав жінок та дівчат, які живуть з ВІЛ. Створено мережу підтримки та співпраці з іншими організаціями та ініціативами, які працюють у цій сфері –  це ГО «Вільна», Коаліція Хмельниччини 1325, Мобільна бригада м. Хмельницький, підрозділ поліції «Поліна».

З листопада 2022 року БФ «Позитивні жінки Хмельницький» створено та облаштовано Шелтер (Прихисток) для внутрішньо переміщених осіб, це жінки з дітьми, які були вимушені переїхати в більш безпечні регіони, де не ведуться активні бойові дії. А також розміщення жінок, які постраждали від гендернозумовленого насилля. Послугами Прихистку за попередній квартал скористались 64 жінки (цільова группа жінки ВПО, жінки з уразливих груп, жінки, які живуть з ВІЛ та жінки, які зазнали насилля).

Розглянувши та обговоривши усі питання порядку денного рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу ухвалила відповідні рішення.