23.03.2023 — 11:14

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Ця дата обрана не випадково, адже в цей день у 1882 році Роберт Кох оголосив про виявлення бактерії, що спричиняє захворювання. Відтоді було відкрито шлях до діагностики та лікування від туберкульозу. До цього дня на Хмельниччині оголошено місячник боротьби з туберкульозом. Його девіз цьогоріч – “Переможемо ворога і туберкульоз!”.

Метою місячника є підвищення рівня обізнаності людей про симптоми хвороби, методи виявлення та своєчасне звернення до лікаря.

Туберкульоз – звичайна хвороба, і люди, які живуть із таким діагнозом, не складають небезпеки для оточення та в побуті, якщо дотримуються вимог інфекційного контролю. Ці правила знає кожний пацієнт, тому з перших днів лікування вони можуть перебувати вдома. Після двох тижнів протитуберкульозної терапії, хворий не виділяє збудника хвороби.

Як запобігти інфікуванню? Дотримуватися правил особистої гігієни, якщо їздите у громадському транспорті чи працюєте у закритих людних приміщеннях, які не провітрюються. Вдома частіше робіть вологе прибирання. Збудник хвороби – паличка Коха – надзвичайно витривала.  Ця злощасна бактерія таки зуміла вижити у природі мільйони літ тому. А коли хвороба задавнена і нечутлива до традиційних препаратів, ускладнено й процес вилікування таких пацієнтів, зменшується їх шанс на повноцінне одужання.

Вкрай важливо пам’ятати головне правило: якщо занедужали (тривалий кашель, температура, нічний піт, схуднення без причини, втома) – не зволікайте з візитом до лікаря. Звертайтеся до будь-якого найближчого медзакладу. Якщо лікар запідозрить хворобу, вас скерують до профільного фтизіопульмонологічного центру. У нас є найсучасніше цифрове обладнання, що може за лічені години встановити збудник інфекції та чутливі до нього антибіотики.

Ефективна профілактика туберкульозу – вакцинація БЦЖ. Тому ще в пологових будинках, на 3-й день, немовлятам проводять щеплення проти цієї інфекції. Методами його раннього виявлення залишаються туберкулінодіагностика (проба Манту) серед дітей до 14 років, дорослим слід регулярно проходити флюорографію.

І головне пам’ятайте – туберкульоз  виліковний за умови його раннього виявлення і своєчасно розпочатого лікування , яке за жодних обставин не можна переривати. Бережіть здоров’я і життя! Разом ми переможемо і ворога, і туберкульоз!

Довідково:

Упродовж 2022 року у Хмельницькому обласному  фтизіопульмонологічному медичному центрі взято на облік з діагнозом туберкульоз 350 хворих, що на 24 особи більше ніж у 2021 році (ріст на 7%).  Показник захворюваності по Україні зріс на 2,5%. Серед захворівших 31 військовий та 15 внутрішньо переміщених осіб. Також на сьогодні, з приводу туберкульозу, лікується 14 осіб, серед яких дві дитини до 3-х років, одна дитина – з діагнозом туберкульоз/СНІД.