24.03.2023 — 16:09

Сергій Тюрін взяв участь у Форумі «Кластери як каталізатор розвитку територій: досвід ЄС та України»

Сьогодні перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін перебував з робочою поїздкою у місті Кам’янець – Подільський, де взяв участь у Форумі «Кластери як каталізатор розвитку територій: досвід ЄС та України». Захід організовано Центром політичних студій та аналітики «Ейдос» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Кластери вже давно зарекомендували себе як дієвий інструмент конкурентоздатності власної продукції і сприяння економічному розвитку регіонів, адже  являють собою систему взаємопов’язаних фірм та організацій, значимість яких як цілого перевищує просту суму складових частин. Переваги кластеризації очевидні: кращий доступ до таких факторів, як матеріали, робоча сила, якість інформації, через неформальні зв’язки, розвиток суміжних галузей, масовості попиту, який формує гарну пропозицію, привабливості локації для людей, які мають відповідну спеціалізацію тощо. Кластерні стратегії широко використовуються у всьому світі, адже демонструють значний потенціал у сфері ефективного розвитку сучасної глобальної економіки та визнані однією з найефективніших виробничих систем.

Під час Форуму учасники, серед яких – представники органів місцевої та обласної влади, народні депутати, духовенство, керівники Українського кластерного альянсу (УКА) та Європейського кластерного альянсу (ЄКА), очільники та експерти різних проєктів, пов’язаних із головним питанням Форуму, та громадськість мали можливість поспілкуватися та представити концепції Європейського кластерного альянсу та Ukrainian Cluster Alliance; презентувати донорські програми підтримки кластерів GIZ Ukraine та Програму USAID «Конкурентоспроможна економіка України»; ознайомитися із кращими практиками вітчизняних кластерів та їхньою взаємодією з агенціями розвитку.

Звертаючись до учасників заходу, Сергій Тюрін зазначив, що обласна влада у співпраці з органами місцевого самоврядування робить усе можливе, аби створити сприятливі умови для функціонування бізнесу навіть у теперішній нелегкий воєнний час, але значна увага приділяється і питанням подальшого розвитку у повоєнний період. Він додав, що проведення подібних заходів вкрай необхідне, адже це сприяє обміну думками та досвідом, а також визначенню кращих можливостей для економічного зростання Хмельниччини.

«Формування і розвиток кластерів є частиною офіційно затвердженої стратегії регіонального розвитку Хмельницької області, – прокоментував посадовець. – Надзвичайно приємно, що ми вже маємо перші досягнення в цьому напрямку – створення двох кластерів, які координуються Агенцією сталого розвитку «Астар». Це Podillia Fashion Cluster, який об’єднав швейні підприємства м.Хмельницький, та Міжнародний агротуристичний кластер «Дністер 1362». Потрібно їх примножувати, адже це передовий досвід у питаннях управління та розвитку виробництва. Надалі ми будемо максимально продовжувати та підтримувати подібні ініціативи, оскільки кластери можуть стати помітним суб’єктом економічної діяльності та двигуном розвитку для нашої області».