29.03.2023 — 14:59

В ОВА обговорили питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я області

Реформа передбачає створення кількох рівнів лікарень: надкластерні, кластерні та загальні. Тож, аби обговорити питання об’єднання медичних закладів заступник начальника ОВА Сергій Ткачук провів чергову робочу нараду щодо питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я у Хмельницькому районі. До обговорення запросили голів громад та представників медичних закладів району.

Заступник начальника ОВА пояснив, що новий підхід має на меті сформувати в Україні спроможну мережу закладів охорони здоров’я, що забезпечуватиме медичне обслуговування у межах відповідного госпітального округу та надати змогу організувати належну якість такого обслуговування, своєчасність та доступність для населення, а також ефективне використання матеріальних, трудових та інших ресурсів.

За його словами, зараз кожний госпітальний округ має сформувати трирічний план розвитку спроможної мережі та окремі плани розвитку медичних закладів. Також обов’язковою умовою для таких закладів є забезпечення споруди цивільного захисту з дотриманням вимог безбар’єрності.

Поряд з цим, Сергій Ткачук наголосив, що ті медичні заклади, які не увійдуть до спроможної мережі не будуть ліквідовані, а продовжуватимуть функціонувати та матимуть право і надалі укладати контракти з Національною службою здоровʼя. Розвиток таких медзакладів відбуватиметься власником лікарні.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України 28 лютого 2023 року схвалив Постанову №174 «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я», яка передбачає оновлення підходів до визначення госпітальних округів та впровадження сучасних підходів до формування мережі медзакладів.

Наразі в області ведеться активна робота з налагодження концепції функціонування мережі закладів охорони здоров’я відповідно до зазначеної постанови.