30.03.2023 — 16:10

На Хмельниччині прозвітували про рік роботи Партнерського майданчика міжнародної допомоги при ОВА

Сьогодні в обласному центрі відбулася робоча зустріч у рамках Партнерського майданчика міжнародної допомоги при ОВА щодо року роботи цієї платформи. Участь у зустрічі взяли перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін, заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв та представники міжнародних організацій, які опікуються питаннями допомоги вимушеним переселенцям.

Звертаючись до учасників зібрання Володимир Юр’єв наголосив, що сьогоднішній захід є особливим, адже впродовж року для функціонування Партнерського майданчику було активізовано максимум зусиль як від влади, так і від громадського сектору. “На початку повномасштабного вторгнення, у терміновому порядку було прийнято рішення про розміщення переселенців на території області, – зазначив він. Ці та інші виклики стали передумовою створення Партнерського майданчика міжнародної допомоги, основна місія якого – підтримка постраждалих від війни шляхом залучення до співпраці місцевої влади та благодійних міжнародних організацій.”

Посадовець також наголосив, що на сьогодні ця платформа співпрацює з більше ніж 70 організаціями і фондами у напрямках психосоціальної, гуманітарної, правової та грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам та місцевому населенню.

Серед основних принципів роботи Партнерського майданчику залишається аналіз потреб у громадах та справедливе розподілення допомоги потребуючим. Тому в його рамках була створена інтерактивна онлайн-карта – “Карта потреб“. Робота по вдосконаленню цього сервісу для збору даних про потреби та надання гуманітарної допомоги внутрішньо переміщеним особам продовжується і надалі.

Також, варто зазначити, що в межах роботи майданчика, спільно з партнерами вдалося поліпшити умови проживання ВПО у 12 місцях компактного проживання із загальним бюджетом майже 2,5 млн грн., облаштувати соціальний центр для жінок у Красилівській ТГ та розпочати облаштування гуртожитку на 250 осіб в Кам‘янець-Подільській громаді у с. Зіньківці.

Окрім того, в напрямку створення житла для ВПО ведеться робота із підписання договору про ремонт 10 місць компактного проживання в області та реконструкцію центру для ВПО на 200 осіб у Дунаєвецькій ТГ.

Зауважимо, що серед цілей Партнерського майданчику на поточний рік є забезпечення житлом багатодітних сімей з числа ВПО в рамках проекту “Велика родина”, який реалізовує Хмельницька ОВА. Також важливим питанням є реабілітація ветеранів та постраждалих від війни українців, надання для них фізіотерапевтичних послуг у поєднанні з психологічною та соціальною реабілітацією. Станом на сьогодні ОВА розробляє проекти двох реабілітаційних центрів у області, що знаходяться у Головчинцях та Новій Ушиці.

Із перспективних напрямків роботи майданчика – підтримка підприємництва, який в першу чергу стосується релокованого та місцевого бізнесу для створення нових робочих місць для ВПО та зміцнення економічної потужності регіону та країни.

Впродовж робочої зустрічі учасники обговорювали та презентували свої діючі та заплановані проекти щодо вирішення проблемних питань з даної тематики.

Принагідно, учасників заходу було відзначено подяками обласної військової адміністрації за підтримку українського народу у боротьбі з російською агресією, зміцнення обороноздатності та безпеки держави, активну благодійну і гуманітарну діяльність.