04.05.2023 — 20:09

Ми робимо усе можливе для захисту постраждалих осіб від насильства – Володимир Білик

Сьогодні на Хмельниччині, у форматі круглого столу, відбулася презентація Регіонального проекту “Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом / СНПК”. Участь в заході, спрямованому на вирішення проблем сексуального насильства та гендерної рівності, взяв заступник начальника ОВА Володимир Білик та представники ключових стейкхолдерів проекту регіонального рівня.

“Переміщення населення, до якого призвела війна, найбільш негативно вплинуло на жінок, зокрема через зростання навантаження від піклування за дітьми та іншими членами сім’ї, які потребують догляду, в тому числі люди похилого віку, особи з інвалідністю та інші маломобільні групи, – зазначив Володимир Білик. – Ми чітко розуміємо, які заходи необхідні для забезпечення участі жінок у мирних процесах і поствоєнному відновленні, тому робимо усе можливе для захисту постраждалих від наслідків війни, запобіганню та протидії насильству за ознакою статі та сексуальному насильству, працюємо із вразливими категоріями і враховуємо їх потреби та інтереси.”

Під час спілкування представник Апарату Урядового уповноваженого з питань гендерної політики Олександр Остапенко розповів, що мета даного проекту – створення ефективної цілісної системи підтримки людей, зокрема, жінок, які зазнали сексуального насильства, пов’язаного з війною (СНПК), аби постраждалі могли отримати необхідну допомогу з урахуванням міжнародного досвіду та регіональних особливостей, а також ефективно захищати свої права в судах.

Проект реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу в Україні, а його виконавцями є Міжнародний благодійний фонд «Український Жіночий Фонд» в партнерстві з ГО «Ла-Страда Україна» та ГО «Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем”».

Варто нагадати, що в області уже тривалий час здійснюється політика підтримки постраждалих в наслідок сексуального насилля, воєнних дій, гендерних стереотипів та інших видів насильства. Так, на Хмельниччині працює обласна Координаційна рада з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми, засідання якої відбуваються щоквартально.

Окрім того, затверджено обласний план дій на виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека» та підписано меморандум з громадським об’єднанням «Коаліція Хмельниччина 1325».