06.05.2023 — 21:42

В обласному центрі відбулася регіональна конференція «Безбар’єрна Україна»

Чому безбар’єрність – важливе питання. Чому воно стосується всіх людей та всіх сфер життя. Які рішення для впровадження безбар’єрності приймають місцеві органи влади, щоб зробити нашу реальність у містах безбарʼєрною? На ці та інші питання шукали відповіді учасники регіональної конференції «Безбар’єрна Україна», яка сьогодні відбулася в обласному центрі.

Участь в обговоренні таких важливих та актуальних тем взяли перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін, народна депутатка, менторка руху “ЗеЖінки” Олена Копанчук, народні депутати України Сергій Мандзій та Юрій Заславський, представники органів місцевого самоврядування, провідні експерти, керівники окремих структурних підрозділів ОВА та жителі області, які на власному прикладі знають, що таке жити з бар’єрами.

Захід пройшов у форматі двох панельних дискусій. У межах першої панелі «Безбар’єрність як нова суспільна норма»  учасники дискусії розглянули питання важливості безбар’єрності, що стосується всіх людей та сфер життя, обговорили рішення, що приймаються органами влади, аби запобігти бар’єрам. Окремо підняли питання щодо регіональних планів безбар’єрної відбудови України.

Під час другої панелі «Місто без бар’єрів: особистий досвід» присутні обговорили досвід людей, які зіштовхуються з бар’єрами, та як змінити простір, послуги, реальність у містах/громадах, аби вони стали безбар’єрними.

«Усі ми різні, усі ми – рівні», – таке гасло часто можна зустріти в мережі. Воно нагадує нам, що, незважаючи на певні відмінності, кожен із нас заслуговує на рівні можливості в будь-якій сфері життя: свободи пересування, доступу до інформації та цифрових послуг, освіти, можливості знайти роботу тощо. За цей рік ми всі зіткнулися з фізичними бар’єрами війни і здобули новий досвід: евакуації, переховування в укриттях, коли за обмежений проміжок часу маєш встигнути все. Усі ми знаємо, якими незручними бувають вокзали, транспорт, багатоповерхівки, магазини… Навіть фізично здоровій людині у стресовій ситуації важко впоратися з цим усім, а що вже казати про людей з інвалідністю чи певними порушеннями. Тож доступність і безбар’єрність – це, без перебільшення, питання виживання та якості життя водночас”, – зазначив Сергій Тюрін, звертаючись до учасників заходу.

Також посадовець додав, що сьогодні все більше людей з інвалідністю вирішують здобувати освіту, відкривають бізнес, влаштовуються на роботу. І це чудово. За його словами, представникам держави зі свого боку треба в цьому допомогти – створити комфортні умови, щоб ці люди змогли реалізуватися та мати можливість соціалізуватися. Він запевнив, що робота в цьому напрямку постійно триває і обов’язково продовжуватиметься і надалі.

Також у межах конференції відбулася презентація «Довідника безбар’єрності», створеного за ініціативи першої леді України Олени Зеленської, та практичного посібника «Альбом безбар’єрних рішень».