18.05.2023 — 14:46

Обласним військовим адміністраціям презентували проект по створенню Єдиного державного реєстру адрес та Реєстру будівель і споруд

Нагадаємо, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій» від 29.07.2022 № 2486-ІХ передбачено створення Єдиного державного реєстру адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, Єдиного державного реєстру адрес, Реєстру будівель та споруд у складі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Відтак, з метою презентації проекту та роз’яснення спільних подальших дій по створенню Єдиного державного реєстру адрес та Реєстру будівель і споруд представники Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури та Міністерства цифрової трансформації України провели сьогодні онлайн нараду для представників обласних військових адміністрацій.

Від Хмельниччини участь в онлайн нараді взяли профільний заступник начальника ОВА Сергій Ткачук та заступниця голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Оксана Андрейчик. Також до обговорення долучилися представники відділу містобудування та архітектури та Департаменту розвитку громад, будівництва та житлово-комунального господарства ОВА.

Як розповідають розробники проекту, запровадження таких базових реєстрів дозволить зручніше надавати адміністративні послуги, ефективніше адмініструвати податки, пов’язані з нерухомістю, швидше реалізувати програми будівництва та відновлення будівель, споруд, інженерної й транспортної інфраструктури в Україні.

Відомості Єдиного державного реєстру адрес будуть інтегровані і з реєстром пошкодженого та знищеного майна. Крім того, створення реєстрів полегшить роботу органів місцевого самоврядування за рахунок скорочення кількості проблем із даними про адреси та будівлі та зменшення кількості заяв, скарг та спорів щодо певних адрес. Наповнювати ці реєстри будуть працівники органів місцевого самоврядування через програмне забезпечення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ).

Варто відмітити, що для участі у пілотному проекті буде відібрано 100 громад по всій Україні, і громади Хмельниччини не залишаться осторонь даного процесу. Наразі відбувається підготовка до робіт щодо наповнення даними Єдиного державного реєстру, а також навчання фахівців та їх підключення до тестового середовища Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.