07.06.2023 — 16:28

В ОВА відбулася нарада щодо обговорення основних аспектів впровадження Закону України «Про медіа»

Сьогодні під головуванням заступника начальника ОВА Володимира Білика відбулася нарада щодо обговорення основних аспектів впровадження Закону України «Про медіа». До спілкування також долучилися директорка Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОВА Інна Михайлова, представник Національної ради у Хмельницькій області Олена Гавінська, керівник пресслужби ГУ Нацполіції в області Інна Глега та представники суб’єктів у сфері аудіовізуальних, друкованих, онлайн медіа та провайдерів аудіовізуальних сервісів Хмельницької області.

Розпочинаючи спілкування, Володимир Білик нагадав, що Закон України «Про медіа» діє більше двох місяців. Його ухвалення було однією з умов надання Україні статусу кандидата в члени Європейського Союзу. І Рада Європи цілком позитивно оцінила його, зазначивши, що він відповідає стандартам Ради Європи. Але найголовніше додав він, що ухвалення цього закону було надзвичайно актуальним для українського суспільства, адже те медійне законодавство, яке Україна мала раніше, було застаріле і не враховувало сучасних тенденцій у галузі медіа. Особливо це стало відчутно під час війни з рф. Сьогодні держава отримала механізми реагування на поширення токсичного контенту, у т.ч. у мережі Інтернет.

Варто відмітити, що Закон «Про медіа» вирішує ще одне важливе завдання: створює рівні умови для регулювання різних медіа, не роблячи поділу за технологіями для поширення. До сфери повноважень регулятора, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, сьогодні потрапляють і онлайн, і друковані медіа. Відтак, з його ухваленням втратили чинність 6 законів, зокрема, «Про телебачення і радіомовлення», «Про друковані засоби масової (пресу) в Україні», «Про інформаційні агентства», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації». До низки законів будуть внесені зміни.

Більш детально про основні аспекти впровадження Закону України «Про медіа» розповіла представник Національної ради у Хмельницькій області Олена Гавінська. Так, до уваги присутніх була представлена презентація, яка містила роз’яснення з найважливіших питань щодо різних суб’єктів у сфері медіа та аспектів їх діяльності, відповідно до нового закону.

Зазначимо, що робота над розробкою та ухваленням Закону «Про медіа» тривала 10 років і всі його норми не набули чинності одразу 31 березня 2023 року, окремі положення почнуть діяти через певний час.