18.02.2016 — 14:58

Проведено засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради

DSC03599Сьогодні під головуванням першого заступника голови обласної державної адміністрації Василя Процюка та за участі голови обласної ради Михайла Загородного, представників Федерації профспілок, Об’єднання організацій роботодавців області та керівників структурних підрозділів облдержадміністрації відбулося засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради .

На початку наради Василь Васильович відмітив, що спільна робота сторін соціального діалогу по реалізації взятих зобов’язань щодо виконання Регіональної угоди, у минулому році відіграла позитивну роль у сфері економічних і виробничих відносин, погашенні заборгованості із виплати заробітної плати, забезпеченні соціальних гарантій, оздоровленні дітей і підлітків, охороні праці та навколишнього середовища тощо.

Так, станом на 01 жовтня 2015 року обсяг залучених з початку інвестування в економіку області прямих іноземних інвестицій (акціонерного капіталу) становив 170,4 млн. дол. США. Інвестиції надійшли з 43 країн світу. До п’ятірки основних країн-інвесторів, на які припадає 87% загального обсягу прямих інвестицій, належать: Нідерланди, Кіпр, Польща, Німеччина, Велика Британія.

DSC03595Залучення коштів інвесторів, відновлення та розширення виробництва, впровадження нових технологічних процесів на промислових підприємствах області сприяло створенню протягом 2015 року значної кількості нових робочих місць, зокрема: – у ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика» (Полонський район) встановлено лінію з виробництва семишарового гофрокартону та запущено 6 ліній з переробки гофрокартону в гофроящик. За рахунок цього на підприємстві створено 350 нових робочих місць; – у ДП «Новатор» за рахунок нарощування обсягів виробництва та впровадження нових технологічних процесів створено 146 робочих місць;

Крім того розглянуто питання, що стосується тарифної політики в системі житлово-комунального господарства, так упродовж минулого року населенням області сплачено за житлово-комунальні послуги, включаючи погашення боргів попередніх періодів, 1,2 млрд. грн. (104,5% нарахованих за цей період сум). Серед міст та районів області найвищий рівень оплати за житлово-комунальні послуги спостерігався в Новоушицькому, Славутському, Старосинявському та Красилівському районах.

Залишається актуальним в області питання про забезпечення потреби в коштах на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян за рахунок субвенції з Державного бюджету.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» області з Державного бюджету було враховано субвенцію на надання пільг з послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг та компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян в сумі 53 млн. гривень.

Окрім того, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 листопада 2015 року даний обсяг збільшено на 2,3 млн. гривень. Таким чином загальна сума призначень на рік склала 55,5 млн. гривень.

Також на території області знаходиться 250 пам’яток архітектури, з них 177 пам’яток національного значення. Водночас, більша частина об’єктів потребує проведення ремонтно-реставраційних робіт, а близько 30 – виведення з гострого аварійного стану. У минулому році на фінансування капітальних видатків обласних установ культури і мистецтва з обласного бюджету спрямовано 2,2 млн. гривень.

Разом з тим, слід відмітити, що мають місце складності у реалізації окремих пунктів Регіональної угоди, які визначені пріоритетними. Так, індекс промислової продукції в області за підсумками 2015 року у порівнянні з 2014 роком становив 95,6 відсотка.

DSC03597Незважаючи на проведену роботу в області щодо погашення заборгованості із заробітної плати найбільша сума боргу станом на 01 січня залишається на підприємствах міста Хмельницький (1,8 млн. грн.), Полонського (1,5 млн. грн.) та Ярмолинецького (0,6 млн. грн.) районів.

«Враховуючи нинішню ситуацію в області, необхідно насамперед вжити заходів щодо подальшого розвитку економіки, сприяння розвитку підприємництва, стимулювання інвестиційної діяльності, споживчого ринку, збереження робочих місць», – додав Василь Васильович.

Підсумовуючи виконання Регіональної угоди у 2015 році можна зазначити, що з 359 пунктів угоди виконані 268 пунктів, виконані частково – 87, не виконані – 4 пункти угоди, тому надано доручення сторонам соціального діалогу вжити вичерпних заходів по виконанню взятих зобов’язань Регіональної угоди, які на даний час не вдалося реалізувати у повному обсязі.

І. Коханець