23.10.2017 — 14:15

Науково-практична конференція до 500-річчя Реформації відбулася у Меджибізькій фортеці

Всеукраїнська науково-практична конференція «Релігія і церква як чинник історичних та суспільних процесів Східної Європи» відбулася20 жовтня 2017 р. в Державному історико-культурному заповіднику «Межибіж».

Для участі у конференції 63 автори подали 58 доповідей, статей та повідомлень. Серед авторів 7 докторів і 19 кандидатів наук, здобувачі наукових ступенів, науковці і краєзнавці, студенти. 18 учасників, тобто майже кожен третій, є членами Національної спілки краєзнавців України.

З великою увагою вислухали й активно дискутували учасники щодо провідної доповіді пленарного засідання «Світоглядні засади як детермінанти розвитку суспільства», яку зробив голова Хмельницького обласного міжденомінаційного комітету з підготовки заходів до 500-річчя Реформації Валерій Хома. Особливої актуальності цій доповіді надало поєднання теорії з практикою: Валерій Олександрович є кандидатом юридичних наук, доцентом, провідним науковим співробітником науково-дослідного центру митної справи Університету державної

 

 фіскальної служби України. На численних прикладах та значній кількості статистичного і довідкового матеріалу автор показав залежність стану розвитку країн світу від поширення у їхньому суспільстві, політичних та ділових елітах принципів християнської етики, моралі, суспільних стосунків. «Дуже непросто слідувати цим принципам у сьогоднішній Україні, зокрема, працюючи у сферах митної та фіскальної служб. Але й серед моїх студентів є ті, які своєю службою свідчать: це можливо. І, якби таких службовців було більше — в Україні була б інша ситуація на Сході, та й у всій державі», – наголосив Валерій Хома.

Не тільки для очних учасників конференції, а й для майбутніх читачів «Наукового вісника «Межибіж», у якому будуть видані її матеріали, становитимуть інтерес праці науковців кафедри культурології, релігієзнавства та теології Чернівецького національного унівеситету ім. Ю. Федьковича — зокрема, докторів філософських наук Василя Балуха «Освіта і шкільництво ранньомодерної України як інтергальна частина європейського духовного простору» і Миколи Шкрібляка щодо впливу реформаційного та контрреформаційного рухів на формування світогляду українського народу. Непросту тему щодо практичного впливу протестантизму на формування поводження з людьми, які знаходяться на межі життя і смерті підняв учасник з Харкова кандидат історичних наук Віктор Згурський. Це лише окремі з багатьох тем, які були запропоновані науковій спільноті, вірянам та громадськості.

Конференція «Релігія і церква як чинник історичних та суспільних процесів Східної Європи» є прикладом не тільки наукового, а й міжконфесійного діалогу, адже участь у її роботі взяли священнослужителі і протестантських деномінацій, і православних церков. Почесний гість конференції керуючий Хмельницькою єпархією УПЦ КП митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній у своєму виступі наголосив на визначній ролі реформаційного руху в історії церкви та суспільства та підкреслив необхідність християнським церквам навчатися одна у одної дослідженню Святого письма, соціальному служінню тощо.

Місцем проведення конференції до 500-річчя Реформації Меджибіж обрано не випадково. Адже час ренесансного розвитку і самого міста, і його фортеці припадає на період активнеого поширення реформаційного руху на теренах тогочасної Речі Посполитої. І у подільській, і у волинській частинах сучасної Хмельницької області у XVI столітті багато власників міст і маєтків приєдналися до протестантських деномінацій, залучаючи до того й своїх підданих за принципом «чия земля — того й віра». До протестантської деномінації кальвіністів  належали, зокрема, перший приватний власник (з 1539 р.) міста Меджибожа коронний гетьман Миколай Сенявський та його нащадки.

За інформацією управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації