07.03.2018 — 12:20

В.Кальніченко: Стабільність епізоотичної ситуації залежить від кожного з нас

Основні заходи боротьби із спалахами АЧС в області та епізоотичну ситуацію щодо сказу тварин обговорено у ході селекторної наради 6 березня.

В минулому році епізоотична ситуація по африканській чумі свиней в нашій державі  значно загострилась. І вже цьогоріч спалах АЧС був зареєстрований на Хмельниччині, в дворогосподарстві мешканця с. Почапинці Чемеровецького району.

«Проаналізувавши виконання вимог заходів біологічної безпеки, слід зазначити, що із 150 господарств такі правила виконуються лише в 81 або (54%)», – зазначив перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області Олександр Садов`юк .

Повну огорожу мають 83% свиногосподарств, санпропускники обладнано лише в 56%, дезбар’єр функціонує в 78%, спецодягом забезпечено 82%, його централізоване прання налагоджено у 63%. Працівники 27% свиногосподарств утримують свиней у власних домогосподарствах.

Причиною такого стану є ігнорування суб’єктами господарювання, діяльність яких пов’язана з утриманням свиней, заходів біологічної безпеки. Випадки захворювання в нашій області підтверджують це.

Олександр Петрович нагадав, що важливим засобом протидії АЧС є контроль за переміщенням тварин і продукції тваринного походження. З цією метою  в області створено спільні поліцейсько-ветеринарні мобільні групи.

Крім цього, має комплексно проводитись боротьба з несанкціонованою торгівлею й робота по облаштуванню торгівлі у відповідності до вимог.

Усі керівники свиногосподарств повинні дотримуватись ветеринарно-санітарним вимогам.

За осінньо-зимовий період полювання 2017 – 2018 років в мисливських угіддях області добуто 62 голови диких кабанів. Всі вони досліджені на АЧС, результати досліджень негативні.

Завдяки закупівлі необхідного обладнання та акредитації національним агентством згідно ISO 17025 Хмельницька регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби отримала дозвіл на проведення досліджень на АЧС у 2018 році в Хмельницькій та Вінницькій областях. Це дає змогу здійснювати моніторинг та за потреби в стислі терміни діагностувати хворобу.

Розглядаючи питання епізоотичної ситуації щодо сказу тварин варто зазначити, що спостерігається тенденція до збільшення випадків захворювання тварин.

По видовій структурі захворювання найбільше випадків сказу займає  сказ лисиці – 28, ВРХ – 15, собак -13, котів -7, хутрових звірів – 3, ДРХ – 1.

За 2017 рік ветеринарними спеціалістами області було щеплено від сказу: собак -157202  голови, котів – 118546 голів,  ВРХ – 27139 голів; ДРХ – 548 гол, свиней – 499 гол, коней 529 гол. Всього щеплено-  304463 тварини.

Причинами  складної  ситуації щодо сказу собак та котів є:

  1. перевищення популяції червоної лисиці;
  2. відсутність бригад по відлову безпритульних тварин, притулків для собак і як наслідок велика кількість безпритульних тварин, особливо на околицях міст, в населених пунктах, дачних ділянках, прибудинкових територіях (в минулому році покусано 1,5 тисячі людей, із них 500 безпритульні тварини);
  3. відмова власників домашніх тварин від вакцинації .

“Лише спільними зусиллями та відповідальністю кожного з нас можливо забезпечити стабільну епізодичну ситуацію області без спалахів будь-яких захворювань”, – підсумував Володимир Кальніченко.