15.03.2018 — 16:33

Володимир Кальніченко: Відповідні служби області вже зараз мають бути готові до прийдешньої негоди

Сьогодні під головуванням першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка відбулося засідання комісії з питань ТЕБ та НС облдержадміністрації та обласного оперативного штабу з координації робіт з попередження виникнення надзвичайної ситуації, пов’язаної із погіршенням погодних умов та ускладненням руху автомобільного транспорту на автошляхах області.

Під час засідання члени штабу обговорили питання про стан реагування органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо попередження виникнення надзвичайної ситуації під час погіршення погодних умов.

Як повідомив Володимир Кальніченко, внаслідок впливу активного південного циклону 17-18 березня на території області очікуються різкі зміни погоди: сніг та мокрий сніг, 17 березня сильний  сніг, хуртовини (приріст снігового покрову 15-20 см);  18 березня сильні снігопади (приріст снігового покрову 20-25 см). Посилення вітру до 15-20 м/с. Температура повітря суттєво знизиться: 17 березня  до 2-7 ° морозу, 18 березня вночі до 10-15° морозу, вдень 6-11° морозу.

За словами посадовця, такі погодні умови можуть призвести до порушення руху транспорту та ускладнення роботи енергетичної, будівельної галузей та комунального господарства.

Заслухавши інформації та обговоривши зазначене питання, з метою забезпечення оперативного реагування, комісія доручила головам райдержадміністрацій та міським (міст обласного значення)  головам організувати розгортання стаціонарних пунктів обігріву, забезпечити їх необхідним запасом продуктів, теплим одягом, медикаментами; забезпечити підготовку визначених місць відстою транспортних засобів з розгортанням на них пунктів обігріву, з організацією на них харчування (з мінімально необхідним набором продуктів), їх в області налічується 27.

Також під час наради було наголошено на тому, аби всі населені пункти області, в першу чергу найбільш віддалені, були забезпечені першочерговими продуктами харчування та лікарськими засобами.

Крім того, необхідно організувати своєчасне обслуговування автомобільних доріг та застосування протиожеледних сумішей, особливо на складних ділянках в тому числі за рахунок ручної посипки; створити запаси паливно-мастильних матеріалів для забезпечення роботи снігоочисної техніки.

В продовження засідання, представник управління з питань цивільного захисту населення облдержадміністрації закликав водіїв за можливості утриматися від поїздок на власному транспорті та перечекати негоду вдома.

Завершуючи засідання, Володимир Ілліч закликав жителів області на період негоди утриматись від виїздів за межі своїх населених пунктів без нагальної потреби, оскільки у цей період можливе обмеження руху транспорту загального користування.

Також посадовець додав, що дорожні служби області вже зараз мають бути готові до погіршення погодних умов і не чекати заторів та виникнення надзвичайних ситуацій на дорогах області, а вчасно вжити відповідних заходів.