19.09.2019 — 09:09

Гончарне диво у Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва

Гончарство, як вид народного мистецтва, відоме в Україні ще з доби трипільської культури. Традиції гончарування та кераміки не переривались досить тривалий час в українських селах, в тому числі і на Поділлі. Важливими і відомими осередками гончарного виробництва на Хмельниччині здавна були Смотрич Дунаєвецького, Адамівка Віньковецького, Меджибіж Летичівського, Голики Славутського, Сатанів Городоцького районів, м.Кам’янець-Подільський.  Гончарний промисел вважався тут основним видом діяльності багатьох сімей.

Всім відомі імена майстрів гончарства – династій Білих з Кам’янця-Подільського, Карповичів з Дунаєвецького, Пиріжок з Віньковецького районів, Нікітюк з м.Хмельницького та багатьох інших. Проте, з часом гончарство на Хмельниччині почало дещо занепадати. І саме з метою відродження традицій цього прадавнього виду мистецтва Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтва організував і провів 18 вересня 2019 році на своїй базі майстер-класи з гончарства для викладачів та учнів старших класів мистецьких шкіл області, в яких взяли участь біля ста учасників.

Своєю майстерністю та умінням з учасниками майстер-класів поділилися відомі майстри-гончарі нашого краю: Наталія Роут, Ігор Шельгорін, Наталія Філіпович, Олена Охрімчук, Євген Решетняк. Кухлі, тарілі, глечики, народні дитячі іграшки, кварти, горнятка, миски, макітри, виготовлені руками учасників майстер-класу, були різні за розмірами, формою, але в кожній роботі відчувалось тепло рук і добро сердець, як хмельницьких майстрів, так і їх учнів.

Велику зацікавленість виявили присутні до виставки художніх виробів провідних майстрів гончарної справи Хмельниччини – Галини Гоми, Миколи Величка, Ганни Єрменчук-Гручман, викладачів нинішнього майстер-класу та робіт з колекції  гончарних виробів Таїсії Стан – заступника директора Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва, заслуженого працівника культури України. Експозиція виставки створювала народний колорит та затишок сільської оселі.

Обмін досвідом з виготовлення гончарних виробів, практичні заняття відомих майстрів високо оцінили всі учасники майстер-класів.

Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтва  планує і надалі проводити подібні заходи для всіх бажаючих.