19.09.2019 — 10:39

Головне управління статистики інформує

Індекси споживчих цін у Хмельницькій області в серпні 2019 року

Індекс споживчих цін по області та Україні (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, м.Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях) в серпні 2019р. порівняно з попереднім місяцем становив 99,9% та 99,7% відповідно, з початку року – 102,4% та 102,7%.

Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої в серпні зросли на 0,2%. Стрімким було зростання цін на яйця – 41,5%. На 5,0–1,1% подорожчали гречані крупи, молоко, свинина, яловичина, сметана, хліб. Водночас подешевшали на 3,3–0,1% цукор, макаронні вироби, м’ясо птиці, пшеничне борошно, риба та продукти з риби, сало, але найбільше (на 10,7–5,3%) – фрукти, пшоно та овочі.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби зросли на 0,9% через подорожчання тютюнових виробів на 1,8%.

Одяг та взуття подешевшали на 4,0%, зокрема, одяг – на 4,1%, взуття – на 3,9%.

Зниження цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 1,2% відбулось за рахунок зменшення тарифів на природний газ на 4,5%. Разом з тим дорожчими на 0,5% стали оренда житла, його утримання та ремонт.

У сфері охорони здоров’я ціни зменшились на 0,8%, у т.ч. на фармацевтичну продукцію – на 1,1%.

На зниження цін на транспорт загалом (на 0,3%) вплинуло здешевлення палива та мастил (на 1,5%) та автомобілів (на 1,1%). Тривало зростання цін на обслуговування та ремонт власних транспортних засобів (на 4,6%).

У сфері зв’язку зафіксовано підвищення абонентної плати за користування послугами мобільного зв’язку на 1,5%. Разом з тим дешевшими на 2,2% стали мобільні телефони. Загалом у цій сфері ціни підвищились на 0,1%.

Серед інших товарів та послуг збільшилась вартість фінансових послуг (на 2,4%), послуг ресторанів та готелів (на 1,1%), знизились ціни у сфері відпочинку та культури (на 0,5%).

Крок до здоров’я – заняття фізкультурою та спортом

За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, що проводиться органами державної статистики, в середньому по країні більше третини (35,7%) чоловіків старше 18 років та чверть (25%) жінок цього ж віку хоча б раз на тиждень займаються фізкультурою та спортом. На Хмельниччині таким чином намагаються підтримати свою фізичну форму 40,5% чоловіків та кожна четверта жінка.

Серед регіонів України найбільш спортивними виявилися мешканці Дніпропетровської області, де понад 40% чоловіків та 30% жінок регулярно займаються фізкультурою та спортом. Найменше від усіх піклуються про свій фізичний стан мешканці Закарпаття, серед яких лише кожен шостий чоловік та кожна восьма жінка відвідують спортивні заняття хоча б раз на тиждень.

Слід зазначити, що в рамках обстеження умов життя домогосподарств досліджуються питання антропометричних даних населення країни та її регіонів, на основі яких визначається “Індекс маси тіла” – відношення ваги людини в кілограмах до квадрату її зросту в метрах. Згідно з нормами, встановленими Всесвітньою організацією охорони здоров’я, маса тіла людини вважається нормальною,  якщо цей показник знаходиться в межах 18,5–25,0.

За підсумками проведеного опитування лише 45% населення Хмельниччини має нормальну вагу тіла, більше половини (52,6%) мають надлишкову масу, серед яких кожен шостий мешканець (15,9%)  області взагалі страждає від ожиріння.

Щодо регіонів країни, то найбільше повних людей мешкає на Сумщині – там дві особи з трьох (65,5%) страждає від зайвої ваги. Закарпаття розподілило навпіл нормальну (50,1%) та надлишкову вагу, включаючи ожиріння (49,9%). Водночас понижену масу тіла мають майже 1,4% населення країни, найменше (0,4%) – у Івано-Франківській, Сумській та Чернігівській областях, найбільше (3,2%) – у Тернопільській та Луганській.

 Зовнішня торгівля товарами Хмельницької області в січні–липні 2019 року

У січні–липні 2019р. обсяги експорту та імпорту товарів становили відповідно 329,8 млн.дол. США і 309,6 млн.дол. Порівняно з січнем–липнем 2018р. експорт зменшився  на  0,6% (1,9 млн.дол.), імпорт збільшився на 24,0% (60,0 млн.дол.). Додатне сальдо зовнішньої торгівлі товарами становило 20,2 млн.дол. Коефіцієнт покриття експортом імпорту дорівнював 1,07.

Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами зі 120 країн світу.

Обсяг експорту товарів до країн Європейського Союзу збільшився порівняно з січнем–липнем 2018р. на 10,3% та становив 169,5 млн.дол., або 51,4% від загального обсягу експорту.

Найвагоміші експортні поставки товарів серед країн-членів ЄС здійснювалися до Німеччини, Польщі, Іспанії, Нідерландів, Італії.

Серед інших країн світу найбільше експортувалися товари до Туреччини, Єгипту, Білорусі, Ізраїлю, Російської Федерації.

У загальному обсязі експорту товарів порівняно з січнем–липнем 2018р. збільшилась частка насiння і плодів олійних рослин; жирів та олій тваринного або рослинного походження; залишків і вiдходів харчової промисловості; солі, сірки, землі та каміння. Натомість зменшилась частка електричних машин; молока та молочних продуктів, яєць птиці, натурального меду; цукру і кондитерських виробів з цукру; їстівних плодів та горiхів.

Імпорт товарів з країн Європейського Союзу збільшився проти січня–липня 2018р. на 16,7% та становив 160,0 млн.дол., або 51,7% від загального обсягу.

Серед країн ЄС найвагоміші імпортні надходження товарів здійснювалися з Німеччини, Італії, Польщі.

Серед інших країн світу найбільші імпортні поставки товарів надходили з Китаю, Російської Федерації, Туреччини, Саудівської Аравії, Білорусі.

У загальному обсязі імпорту товарів збільшилась частка механічних машин; палив мінеральних, нафти і продуктів її перегонки; засобів наземного транспорту, крім залізничного; електричних машин. Зменшилась частка пластмас, полімерних матеріалів; чорних металів; мила, поверхнево-активних органічних речовин; ефiрних олій.