20.09.2019 — 09:56

Маємо знайти модель, від якої виграють прості українці – Президент про запровадження ринку землі сільгосппризначення

Президент України Володимир Зеленський виступає за впровадження моделі ринку сільськогосподарської землі, за якою купувати чи продавати землю зможуть тільки українські громадяни та компанії.

Під час виступу на конференції щодо реформи управління земельними відносинами «Земля як фактор розвитку українського села» Глава держави наголосив, що питання продажу землі є дуже чутливим, тому потребує широкого публічного обговорення. Зокрема для того, щоб було знайдено оптимальні та збалансовані рішення в моделі відкритого ринку землі.

«Декілька важливих моментів, на яких я хочу наголосити. Перше і основне: земля належить українцям. У моделі, яку пропонуємо ми з урядом, купувати чи продавати землю зможуть тільки українські громадяни та українські компанії. Страшилки про китайців, арабів чи інопланетян, які вивезуть нашу землю вагонами, – це маячня. Земля – це власність громадян», – заявив Володимир Зеленський.

Президент зауважив, що список країн, де немає ринку землі, всім відомий: Північна Корея, Таджикистан, Венесуела, Куба, Конго та Україна. «Якою країною ми з вами хочемо бути?» – додав він.

Володимир Зеленський заявляє, що громадяни України мають отримати повноцінне, а не гібридне, право власності на свою землю.

«Дуже важливо: «повноцінне»  – це право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю землею. Інакше у нас починається Радянський Союз, «совок». Коли громадяни отримували нібито свої квартири, але не могли їх продавати легально. І це – неправильно. Що з’явилося в результаті? Незаконні «сірі» схеми та махінації. Те саме зараз відбувається у нас із землею», – заявив Володимир Зеленський під час виступу на конференції щодо реформи управління земельними відносинами «Земля як фактор розвитку українського села» у Києві.

Президент нагадав, що після запровадження мораторію на продаж земель у 2001 році народні депутати повинні були розробити прозорий механізм купівлі-продажу землі, але парламент досі цього не зробив.

«Замість механізму з’явився масштабний тіньовий ринок, що процвітає. Це – мільйон гектарів землі та десятки мільярдів гривень. І виграє від цього не малий фермер, не простий селянин, а місцеві так звані земельні князьки. Більше того, за цей час із семи мільйонів українців, які володіють землею, майже один мільйон громадян померли, так і не отримавши від держави шансу стати заможними господарями своєї землі», – зазначив він.

Глава держави підкреслив, що тему ринку землі слід обговорювати із суспільством, щоб розвіяти всі міфи та маніпуляції, які були посіяні у свідомості громадян за останні майже 20 років.