22.09.2019 — 09:15

22 вересня – Міжнародний день без автомобілів

22 вересня в багатьох країнах світу відзначається Міжнародний день без автомобілів. Цього дня заради збереження довкілля та здоров’я люди використовують громадський транспорт, велосипеди чи взагалі стають пішоходами.

Уперше День без автомобіля був проведений у Швейцарії в 1973 році, коли влада країни у зв’язку з паливною кризою закликала громадян відмовитись на декілька днів від автомобілів. У 1997 році першу загальнонаціональну «безавтомобільну» акцію провела Велика Британія. Наступного року до неї долучилася і Франція. Тоді в заходах брали участь декілька десятків міст. До 2001 року до руху офіційно приєдналися понад тисяча міст у 35 країнах світу, зокрема, в Японії, Бразилії та Канаді.

Метою Дня є демонстрація альтернативи автомобілям і можливості життя наших міст без засилля машин, адже вони є, передусім, середовищем існування людей. Надмірна автомобілізація міст, яка спостерігається останнім часом, загрожує довкіллю і людському життю, починаючи зі стресів, закінчуючи травматизмом, а то й взагалі, втратою життя в результаті дорожньотранспортних пригод.

Мета цього руху – не змусити відмовитись людям від авто на один день, а створити максимально комфортні умови, аби кожен автомобіліст якомога рідше використовував власну автівку.

Здається, що такі глобальні явища повинні бути предметом уваги урядів і всесвітніх організацій. Але сьогодні мова йде про участь кожної людини та її прості повсякденні дії. На жаль, в Україні цей День офіційно не відзначається, проте запрошуємо всіх приєднатися до цієї акції задля чистого повітря, а значить нашого здоров’я! Тож закликаємо кожного відмовитись по можливості від авто.

За інформацією Департаменту природних ресурсів та екології ОДА