20.09.2019 — 18:14

Відбулося засідання робочої групи з розробки Стратегії розвитку Хмельницької області на 2021-2027 роки

20 вересня під головуванням т.в.о. голови адміністрації Володимира Кальніченка відбулося засідання робочої групи з розробки Стратегії розвитку Хмельницької області на 2021-2027 роки. До участі у засіданні також долучилися перший заступник голови обласної ради, співголова робочої групи Неоніла Андрійчук, заступник голови обласної ради Валерій Лесков та члени робочої групи.

Володимир Кальніченко нагадав, що на попередньому засіданні більша увага була приділена практичним визначенням напрямків розвитку області, які знайдуть своє відображення в Стратегії, шляхом пропозицій від членів робочої групи. На основі цих пропозицій сформований певний проект, який сьогодні і необхідно обговорити та погодити.

Заступник директора Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації, секретар робочої групи Сергій Флентін доповів щодо представлення стратегічного бачення Хмельницької області, порівняльних переваг, викликів та ризиків розвитку регіону (SWOT-аналіз) та обговорення проекту структури стратегічних, операційних цілей та завдань.

За словами доповідача, на попередньому засіданні робочої групи були сформували пропозиції щодо визначення Стратегічного бачення, а також сильних, слабких сторін, загроз та можливостей SWOT-аналізу Хмельницької області.

На основі цих пропозицій в результаті узагальнення сформовано наступне визначення стратегічного бачення:

Хмельниччина – економічно та культурно розвинений регіон західного Поділля, де поєднуються національні традиції з європейськими стандартами.

Регіон високотехнологічного аграрного виробництва та інноваційної  промисловості, туристично привабливий, комфортний та безпечний для проживання край, цікавий для гостей та інвесторів.

Також побудована SWOT- матриця Хмельницької області, а саме:

– Матриця порівняльних переваг, де можливості підтримують сильні сторони

– Матриця викликів, де можливості зменшують слабкі сторони

– Матриця ризиків, де загрози посилюють слабкі сторони.

В результаті встановлених зв’язків вказаних SWOT- матриць визначені порівняльні переваги, виклики та ризики Хмельницької області.

Окремо Сергій Володимирович зупинився на цілі «Регіональна економіка знань», яка визначається на засадах смарт-спеціалізації.

Він нагадав, що методикою розробки Стратегії визначено, що не менше ніж одна стратегічна ціль регіональної стратегії визначається на засадах смарт-спеціалізації та передбачає інноваційний розвиток пріоритетних видів економічної діяльності регіону, підвищення рівня конкурентоспроможності регіону.

Так, Департаментом економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації проведено кількісний аналіз економічного та інноваційного потенціалу Хмельницької області на основі алгоритму, розробленого для України експертами JRC. Результатом аналізу стало визначення шести видів економічної діяльності з найвищим економічним та інноваційним потенціалом, а саме: виробництво інших харчових продуктів; виробництво інших текстильних виробів; виробництво металевих баків, резервуарів і контейнерів; виробництво інструментів і обладнання для вимірювання, дослідження та навігації; виробництво годинників; виробництво меблів; постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря.

Також окремо створена робоча група з визначення смарт-спеціалізації провела декілька засідань і визначила з урахуванням показників конкурентоспроможності (частки у загальнообласних обсягах експорту) сектори смарт-спеціалізації, а саме: харчова промисловість; легка промисловість; машинобудування та металообробка.

З другого питання щодо формування плану реалізації Стратегії доповів Петро Мавко – експерт з питань стратегічного планування.

Він відмітив, що Хмельниччина має гарні результати в процесі розробки формування Стратегії. “Фактично на сьогоднішньому засідання є всі шанси завершити Стратегію розвитку Хмельницької області, зокрема основні її елементи. Наступним кроком буде написання самого тексту Стратегії на основі напрацьованих матеріалів. Тобто стратегічна частина планування на сьогодні завершена”, – зазначив Петро Мавко .

За результатами засідання вирішено на протязі тижня членам робочої групи подати до Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації свої пропозиції та зауваження, а вже наступним кроком буде затверджено структуру цілей та завдань Стратегії, як базовий варіант.