24.09.2019 — 13:56

Чемпіонат працівників освіти з пішохідного туризму – “Листопад-2019”

Чемпіонат області серед працівників закладів освіти з пішохідного туризму “Листопад-2019” відбувся поблизу м. Шепетівки у лісовому масиві села Городище з 19 по 22 вересня. Такі щорічні змагання є практичним полігоном для підготовки педагогічних кадрів, які займаються з учнівською молоддю дитячо-юнацьким туризмом. У змаганнях взяли участь 10 команд з 2 районів, 4 об’єднаних територіальних громад та 4 міст області.

Команди змагалися на двох спортивних дистанціях – “Командна смуга перешкод”, “Крос-похід” та у конкурсній програмі, що складалася з конкурсів: в’язання туристських вузлів, розпалювання туристського багаття та туристських гумористичних газет. Крім цього, в останній день Чемпіонату були проведенні відкриті змагання зі спортивного орієнтування.

На відкритті Чемпіонату учасників вітали голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки Анатолій Яримюк, староста села Городище Микола Козіцький, директор Хмельницького обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Наталія Колесник. З концертними номерами виступили учасники художньої самодіяльності Городищенського сільського Будинку культури під керівництвом Віктора Берези та художнього керівника Євгена Мальцева.

На дистанції “Командна смуга перешкод” команди долали етапи: спуски, підйоми, траверси схилом, різні види переправ – по колоді, навісних, паралельних мотузках, в’язання нош та транспортування потерпілого. Найкраще з подоланням перешкод справилися команди з м. Славути (тренер Лук’янчук О.В.) – вони стали переможцями, друге місце у педагогів з м. Хмельницького (тренер Флік А.А.), третє – у педагогів з Судилківської сільської ради Шепетівського району (тренер Яворський В.М.).

Другого дня команди змагалися на дистанції 4-го класу “Крос-похід”. Дистанція складалася з 2-х частин. На першій частині команди повинні були знайти контрольні пункти з етапами перешкод, на яких мали можливість обрати варіант етапу складністю відповідно до своєї технічної підготовки. Кожний варіант мав свою бальну оцінку. Другу частину дистанції, яка складалася з п’яти етапів, команди долали в заданому напрямку. У підсумку переможець визначався за найбільшою кількістю набраних балів. І цього дня найкращий результат продемонструвала команда з міста Славути – вони набрали 1611 балів, другий результат – у туристів-педагогів з Судилківської сільської ради (1546 балів), третій – у команди з міста Хмельницького (1408 балів). Непогані результати показали команди з міста Шепетівки та Полонської ОТГ. У підсумку учасники команди-переможниці виконали норматив “Кандидат в майстри спорту України”, ще три команди – норматив І спортивного розряду з туризму.

У конкурсній програмі учасники Чемпіонату показували підготовку з туристських навичок. У конкурсі “В’язання туристських вузлів” 1-ше місце у команди м. Хмельницького, 2-ге місце – Судилківської сільської ради, 3-тє – м. Славути. У конкурсі “Розпалювання вогнища” кращою була команда Віньковецького району. 2-ге місце посіли одразу дві команди – Судилківської сільської ради та м. Хмельницького. У конкурсі “Туристських гумористичних газет” 1-ше місце виборола команда м. Славути, 2-ге – у команди міста Кам’янця-Подільського, 3-тє – у команди Судилківської сільської ради.

У загальному підсумку Чемпіоном області серед працівників освіти стала команда освітян з міста Славути. 2-ге місце у команди Судилківської сільської ради, 3-тє – у команди освітян з міста Хмельницького.

На урочистому закритті Чемпіонату переможці і призери були нагороджені грамотами Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації, управління молоді та спорту обласної державної адміністрації. Від обласної організації профспілки працівників освіти і науки – грамоти та цінні призи, кубки та медалі, від Хмельницького обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді.

За матеріалами ХОЦТКУМ