25.09.2019 — 10:55

За січень – серпень 2019 року ГУ Державної податкової служби у Хмельницькій області забезпечено надходжень до бюджетів усіх рівнів податків та платежів на суму понад  7,1 мільярда гривень

Про це повідомив заступник начальника ГУ ДФС у Хмельницькій області Вячеслав Семенюк під час колегії облдержадміністрації, яка відбулася 24 вересня 2019 року.

За підсумками січня – серпня  2019 року ГУ Державної податкової служби у Хмельницькій області забезпечено надходжень до бюджетів усіх рівнів податків та платежів на суму понад  7,1 мільярда гривень.  У  тому числі до державного бюджету – 2,9 мільярда гривень, до місцевих бюджетів – понад 4,2 мільярда гривень.

Обсяги податкових надходжень зросли до відповідного періоду  минулого року  на 20 відсотків,  або майже на 1,2 мільярда гривень. Ріст податкових платежів до місцевих бюджетів забезпечено на рівні 120 відсотків, додатково громади отримали 695 мільйонів гривень.

За результатами січня – серпня  2019 року ГУ ДФС у Хмельницькій області виконано у повному обсязі індикативні показники ДФСУ доходів місцевого бюджету на 106,5 %. (понад планові показники надійшло 258,3 млн.грн.).

В т.ч. забезпечено виконання прогнозних показників по податку з доходів фізичних осіб на 104,0 %.

Забезпечено сумарно виконання розписів рад з надходжень до місцевих бюджетів за січень-серпень на 110,1%. В тому числі по основних податках:

– податок з доходів фізичних осіб – при завданні 2700,8 млн.грн. мобілізовано 2849,5 млн.грн., виконано на 105,5%;

– плата за землю – при завданні 450,5 млн.грн. надійшло 488,7 млн.грн., виконано на 108,5%;

– єдиний податок – при завданні 563,5 млн.грн. надійшло 590,3 млн.грн, виконано на 104,8%.

39 ОТГ забезпечили виконання бюджетних призначень за січень-серпень 2019 року за винятком 5 ОТГ, а саме: Берездів виконано на 95,6 відс. при завданні 11,5 млн. грн мобілізовано 10,9 млн.грн; Ганопіль виконано на 95,6 відс при завданні 7,8млн грн. мобілізовано 7,3 млн грн; Гуків виконано на 93,9 відс при завданні 5,2млн грн. мобілізовано 4,8 млн грн; Ямпіль виконано на 96,8 відс при завданні 9,0млн грн. мобілізовано 8,7 млн грн; Маків виконано на 96,4 відс при завданні 10,1млн грн. мобілізовано 9,7 млн грн. ( не забезпечено виконання розписів по податку з доходів фізичних осіб, акцизному податку, земельному податку єдиному податку).

У доходах місцевих бюджетів найбільшу питому вагу займають надходження від сплати податку на доходи фізичних осіб –  2,8 мільярда гривень, або 62,8 відсотка від загальної суми доходів місцевих бюджетів. У порівнянні з минулим роком, надходження цього податку збільшилися на 519,3 млн. грн. або на 22,3 відсотка.

Проте 13 ОТГ не забезпечено виконання бюджетних призначень по ПДФО за січень-серпень 2019 року.

За словами доповідача, такий стан бюджетних надходжень свідчить про невикористання всіх резервів та неякісне планування та прогнозування при затвердженні бюджетних призначень.

Забезпечення надходжень до місцевих бюджетів є одним з пріоритетних напрямків роботи органів державної податкової служби. Постійним є пошук резервів наповнення та підвищення ефективності адміністрування податків і зборів

З метою виконання поставлених завдань ГУ ДПС у Хмельницькій області спільно з органами місцевого самоврядування проводяться заходи щодо наповнення бюджету.

Одним із таких напрямків є операція «Урожай», спрямована на детінізацію аграрного сектору економіки, в т.ч. декларування та сплату податків фізичними особами, які є власниками земельних ділянок площею понад 2 га та обробляють їх з метою отримання доходу.

Зокрема, за результатами вжитих заходів власниками земельних ділянок площею понад 2 гектари, які обробляють їх з метою отримання доходу, подано 3766 декларацій про майновий стан і доходи, що на 1017 декларацій більше ніж минулого року.

Якщо конкретно, то вказаними громадянами задекларовано 6,8 млн. грн. доходу, що на третину більше від показників минулого року. Відповідно задекларовано до сплати 1,2 млн. грн.. податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та понад 100 тис.грн. військового збору.

Також в ході обстежень територій громад та проведення заходів інформаційно-роз’яснювального характеру протягом липня – серпня поточного року зареєстровано діяльність трьох фермерських господарств.

За результатами відпрацювання сільгосппідприємств, звірки оподаткованих площ та площ, що рахуються за даними розпорядників земель державної та комунальної власності в ході проведення операції «Урожай -2019» до оподаткування залучено понад 2 тисячі гектарів землі, додаткові надходження до місцевих бюджетів склали понад 1 мільйон гривень.

Вячеслав Петрович відмітив, що саме представники органів місцевого самоврядування мають бути зацікавленими у інформуванні органів податкової служби щодо таких громадян «одноосібників». Крім того, лише представники органів місцевого самоврядування володіють інформацією щодо обробітку земельних часток (паїв) без належного укладення договорів оренди таких земельних ділянок.

Станом на 01.09.2019 до органів ДПС надійшло 86 інформаційних листів, згідно яких встановлено 1106 осіб, які обробляють земельні ділянки, площі яких перевищують 2 га., з метою залучення їх до декларування доходів. Відповідно отриманої інформації 722 особи подали податкові декларації та задекларували доходи, 43 зареєструвались фізичними особами – підприємцями.

Разом з тим, в деяких районах взагалі відсутня співпраця з органами ДПС. Так, не отримано жодної інформації з вищезазначеного напрямку роботи від керівників Городоцького, Старосинявського та Чемеровецького районів.

Відмітив посадовець і ще один напрямок спільної роботи – це легалізація заробітної плати та найманої праці, який має велику актуальність, адже від розміру отриманої заробітної плати залежить, як рівень соціального захисту людини, так і розвиток області та країни в цілому.

Так, на території області у кожному районі та місті створені та постійно діють комісії та робочі групи з питань легалізації та зайнятості населення до складу яких входять працівники ДПС.

Станом на 01.09.2019 до податкової служби надійшло 162 інформаційних листа, згідно яких встановлено 1808 осіб, які не були оформлені згідно вимог законодавства працедавцями. За результатами вжитих заходів подано 762 повідомлення про прийняття на роботу та 977 осіб зареєструвались фізичними особами – підприємцями.

При цьому, з початку року жодного разу не надійшла інформація до органів ДПС стосовно неоформлених найманих працівників та осіб, які здійснюють діяльність без державної реєстрації від Городоцького, Старокостянтинівського, Старосинявського, Хмельницького та Чемеровецького районів.

Також одним із напрямів є систематичне заслуховування платників на засіданнях постійно діючих комісій при держадміністраціях на яких з’ясовуються причини виплати заробітної плати нижче мінімальної.

За результатами перевірок донараховано 23,9 млн. грн. З початку року виявлено 1508 громадян, які не були оформлені згідно вимог законодавства працедавцями і додатково мобілізовано до бюджету 4,5 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, 372,9 тис. грн. військового збору та 5,4 млн. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Протягом 2019 року залучено 1526 фізичних особи до державної реєстрації, як суб’єктів підприємницької діяльності, якими додатково сплачено до бюджету 998,3 тис. грн. податків та зборів.

ГУ ДПС в області за результатами проведених перевірок передано інформації про ймовірні порушення при виплаті заробітної плати та використання найманої праці без оформлення трудових відносин по 43 платниках  податків до Управління Держпраці у Хмельницькій області на загальну суму 2,7 мільйона гривень.

Крім того, одним із бюджетоформуючих платежів громад є акцизний податок з роздрібної торгівлі підакцизними товарами.

З метою вишукання додаткових джерел надходжень до місцевих бюджетів у 2019 році головним управлінням ДФС у Хмельницькій області проведено аналіз наявності інформації про видані ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами в розрізі населених пунктів.

Згідно аналізу із 1444 сільських населених пунктів області в 718 відсутні ліцензовані заклади торгівлі, – майже половина – 49.7% .

Найгірша ситуація з отриманням ліцензій у Старокостянтинівському (73% населених пунктів без ліцензій), Городоцькому (72 %), Деражнянському (70%), Ізяславському (63%),  Білогірському (62 %) районах.

Разом з тим, в більшості населених пунктів є кілька закладів торгівлі, а ліцензія лише в одному. Наведене свідчить про те, що є ймовірність реалізації алкогольних напоїв і тютюнових виробів без наявності ліцензій, що в свою чергу призводить до ненадходження коштів до місцевих бюджетів.

В результаті налагодженої співпраці з окремими ОТГ (Полонською, Чемеровецькою, Дунаєвецькою, Старосинявська, Ямпільська, Новоушицькою) управлінням контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів задокументовано 36 порушень у сфері обігу підакцизних товарів на суму фінансових санкцій 434,6 тис.гривень.

В цілому по області задокументовано 388 порушень.  на суму санкцій 8,6 млн.грн, що в двічі більше (4,2 млн . грн.) відповідного періоду минулого року.

Слід акцентувати увагу й на тому, що цього року ГУ ДПС в області з незаконного обігу вилучено товарів підакцизної групи на суму 30 мільйонів гривень. Передусім це лікеро-горілчані напої, спирт, тютюнові вироби та паливно-мастильні матеріали. Також співробітниками податкової міліції виявлено 5 незаконних виробництв по виготовленню лікеро-горілчаних виробів. За матеріалами оперативних підрозділів в ЄРДР зареєстровано 14 кримінальих проваджень за ст.204 КК України (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів

Що стосується податкового боргу, то його обсяги по області до місцевих бюджетів складають 292,8 млн.гривень. До початку року ріст податкового боргу до місцевих бюджетів становить 79,1 млн.грн. або на 37,0 відсотків.

За словами доповідача, основна причина росту податкового боргу до місцевих бюджетів з початку року – це не сплата самостійно задекларованих поточних зобов’язань по платі за землю в обсязі 49,6 млн.грн., податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – 12,8 млн.грн., акцизному податку з реалiзацiї суб’єктами господарюваня роздрiбної  торгiвлi пiдакцизних товарiв – 7,1 млн.грн.,  податку на доходи фізичних осіб – 3,6 млн.грн., штрафних санкції за порушення застосування РРО – 4,0 млн.грн. єдиному податку з фізичних осіб – 3,2 млн.гривень.

Для забезпечення погашення податкового боргу вживався весь комплекс заходів, передбачених чинним законодавством, зокрема, надсилалися податкові вимоги, проводилось стягнення коштів з рахунків боржників, вилучення готівкових коштів, опис майна в податкову заставу та його реалізація, подавалися позови до суду щодо отримання дозволів на стягнення коштів та продаж майна, здійснювалися заходи по погашенню боргу підприємств-банкрутів тощо.

В цілому за рахунок вжитих  заходів погашення податкового боргу протягом січня – серпня 2019 року до зведеного бюджету спрямовано 60,9 млн.грн., в тому числі до державного бюджету – 26,6 млн.грн., до місцевих бюджетів – 34,3 млн.гривень.

“Загалом належна організація взаємодії  Державної податкової служби  та органів місцевого самоврядування ефективно позначаються на додаткових надходженнях до місцевих бюджетів та відповідно для реалізації регіональних програм та проектів громад. Така співпраця ґрунтуватися на щоденній спільній роботі, ініціативі з обох сторін, розуміння того, що робимо одну справу задля громади і країни в цілому”, – зазначив заступник начальника ГУ ДФС у Хмельницькій області Вячеслав Семенюк.