25.09.2019 — 17:10

Театр – світ духовності і краси

Театральний світ прекрасний і особливий. У ньому все надзвичайне. Дивлячись на сцену, забуваємо про все. Тут поринаємо у зовсім інший світ, той, що існує лише на сцені, стаємо свідком чудового процесу, коли літературний твір оживає у сценічних образах. Події у театрі відбуваються і розвиваються на очах глядача – він ніби сам бере у них участь, знайомиться з персонажами п’єси, співчуває горю і радіє щастю одних, обурюєтеся поведінкою інших. Театр вчить бачити прекрасне в житті та людях.

Саме театральному мистецтву був присвячений обласний семінар керівників театральних колективів міських, районних, базових клубних закладів ОТГ, керівників народних аматорських колективів області, який відбувся 23-24 вересня 2019 року в приміщенні Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва. На розгляд фахівців була винесена актуальна тема: «Нова генерація режисерів: питання і проблеми». В навчанні взяли участь 15 керівників театральних колективів.

В програмі семінару – тематичні зустрічі, презентації, практичні заняття, лекції-консультації, ділове спілкування, тренінги, круглий стіл, на яких розглядались питання сучасного стану театрального жанру в області, запровадження альтернативних напрямків і жанрів в роботу аматорського колективу, основні принципи роботи режисера в аматорському театральному колективі, етюд, як засіб підготовки успішного актора. В ході роботи семінару слухачі відвідали Хмельницький обласний театр ляльок, де ознайомились з роботою театру, поспілкувались з фахівцями та переглянули лялькову виставу «Уроки матінки кози».

До викладацького складу були запрошені провідні фахівці театрального мистецтва, зокрема: головний режисер Хмельницького обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Старицького Д.С. Гусаков, в минулому художній керівник Хмельницького обласного академічного музично-драматичного театру ім. М. Старицького А.П. Пундик, керівник народного аматорського молодіжного театру-студії «Лінк» Камʼянець-Подільського МБК В.Д. Свереда, директор Хмельницького обласного театру ляльок А.К. Пундік, завідуюча театральним відділенням Хмельницької дитячої школи мистецтв О.В. Лежанська, методисти Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтва О.В. Сосніна, Л.Ц. Навроцька, А.О. Захарко.

Завершився обласний семінар проведенням підсумкового круглого столу, де слухачі ділились своїми враженнями, побажаннями та творчими планами.