27.09.2019 — 12:47

Як розповідати про євроінтеграцію: в ОДА навчалися державні службовці

Як говорити про євроінтеграцію, які саме цінності поважають в Євросоюзі, що означає для України Угода про асоціацію з ЄС, що саме може дати вступ до ЄС звичайному громадянину, окремому регіону та державі в цілому? Про це та ще багато іншого говорили у Хмельницькому ЦППК 25 вересня на семінарі-тренінгу, ініціатором проведення якого виступило Міністерство інформаційної політики України. Реалізатор програми – ГО «Комунікація для змін», громадська організація, що працює у сфері громадських комунікацій. Це один із 8 таких семінарів, що відбудуться в різних містах України протягом вересня-жовтня.

Спікерами на заході виступили Олена Лобова, член правління ГО “Комунікація для змін”, засновниця PR агентства PLEON Talan, яке стало одним з ТОП-3 в Україні, дипломована фахівчиня з PR з 20-річним досвідом роботи у цій сфері, та Людмила Василенко, завідувач сектору з питань європейської інтеграції Мінінформполітики України. Перейняти їх досвід та дізнатися більше про євроінтеграцію мали можливість співробітники обласної та районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, які відповідають за  євроінтеграційні процеси в регіоні,  безпосередню реалізацію положень Угоди про асоціацію та комунікації з громадянами.

Євроінтеграція вже давно стала одним із основних векторів зовнішньої політики нашої держави. Україна впевнено рухається шляхом реформ та чітко демонструє, що готова виконувати вимоги Угоди про асоціацію з ЄС. Однак досі для звичайних громадян не дуже зрозуміло, що саме має принести цей поступ для пересічного українця.

Аби допомогти усім більш чітко розібратися в цьому питанні, Уряд схвалив Стратегію комунікації у сфері європейської інтеграції на 2018-2021 роки. Основною метою її є утвердження в українському суспільстві свідомої підтримки членства України в Європейському Союзі, інтеграції в європейський економічний, культурний та політичний простір та здійснення процесу внутрішніх реформ і перетворень у бік більш вільного, справедливого, демократичного, успішного і прозорого суспільства. Таким чином на державному рівні задекларовано важливість питання інформування суспільства про процес європейської інтеграції та просування в ньому європейських цінностей.

Як зауважила Людмила Василенко, ідея проведення таких семінарів виникла під час одного із заходів, що проводився у Сєверодонецьку, коли його організатори зрозуміли, що не лише пересічні громадяни, а й держслужбовці, які мають комунікувати питання євроінтеграції, насправді досить поверхнево розуміють, що ж таке насправді – Європейський Союз –  і навіщо ми туди йдемо. Тому готуючи цей семінар, організатори мали на меті донести слухачам базову інформацію про ЕС та його цінності, пояснити євроінтеграційні процеси та їх зв’язок з реформами в країні, продемонструвати приклади комунікації євроінтеграційних процесів на регіональному рівні.

Учасники семінару дізналися більше про Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, її ключові положення та досягнення нашої держави в її реалізації, поговорили про те, як євроінтеграція впливає на наше повсякденне життя, які програми та проекти втілюються у нас завдяки ЄС. Окремий розділ роботи був присвячений саме інструментам комунікації, які варто використовувати, щоб донести до широкого загалу інформацію про євроінтеграційні процеси. Також Олена Лобова поділилася прикладами всеукраїнських інформаційних кампаній, що реалізовувалися в Україні на підтримку євроінтеграції.

Хмельницька обласна державна адміністрації висловлює щиру вдячність організаторам та спікерам за цікавий та корисний семінар.